Eindelijk weer naar de les!

Tot onze grote verrassing kregen we eind februari het bericht dat sommige taalgroepjes in bibliotheken en buurthuizen weer fysiek samen mogen komen. Hoe is het om elkaar na zo’n lange tijd weer te zien? Lukt het om de draad weer op te pakken? En wat hebben de deelnemers eigenlijk het meest gemist?

Op een dinsdagavond in maart gaan we langs bij de bibliotheek in Overvecht, waar op dat moment vier groepjes aan het werk zijn. Coördinator Marja Kusters vliegt van het ene taalgroepje naar het andere: even een praatje maken, vragen hoe het gaat, een flip-over neerzetten. “Ja, het was best een uitdaging om alles in zo’n korte tijd weer opgestart te krijgen, maar het is gelukt!”, lacht Marja. “Vorige week mochten we hier weer voor het eerst bij elkaar komen. De sfeer was uitgelaten: iedereen was zo blij!”

Die uitgelaten sfeer is ook vandaag nog voelbaar. Op de vraag of we even mogen aansluiten bij het groepje van taalcoach Annemieke wordt enthousiast gereageerd: “Natuurlijk! Wij zijn familie en iedereen die er bij komt, is familie!” Deelnemer Nadia schuift iets later aan. Ze heeft druiven meegenomen voor de rest van de groep. “Ik ben echt blij! Als ik met de groep ben, krijg ik energie. Online geeft mij stress.”

Ook de twee deelnemers in het groepje van Sibren zijn opgelucht dat de fysieke lessen weer zijn gestart. Op de vraag wat ze het meest hebben gemist, wijst deelnemer Ayfer naar de tafel waar we aan zitten: “Dit! Alles is leuk: lezen, schrijven… Het is mooi en fijn. Ik begrijp meer.”

Volgens Sibren is het voor zijn groep extra belangrijk om elkaar weer te kunnen zien: ‘”nline was het vaak rommelig. Bij sommige deelnemers deed het internet het niet of er moest ondertussen nog voor de kinderen gezorgd worden. Dat helpt natuurlijk niet als je iets wilt uitleggen.”

Even verderop is de groep van Noortje bezig met het maken van een woordweb. Het thema? Corona… Het kost de deelnemers weinig moeite om daar woorden bij te verzinnen. Virus, pandemie, 1,5-meter, hoesten, koorts. ‘Weet iemand het verschil tussen koorts en verhoging?’, vraagt Noortje. De deelnemers kijken elkaar vragend aan. Noortje: “Bij 38 graden heb je verhoging, bij 40 graden heb je koorts’. ‘En bij 60 graden ben je dood!”, roept deelnemer Keskin. Iedereen lacht, Keskin zelf het hardst van iedereen.

Tegen achten worden de lessen afgerond. Coördinator Marja is tevreden: “Een deel van de groepjes is de afgelopen tijd online gegaan. Bij sommige groepjes ging dat boven verwachting goed. Maar de energie die je op een avond als deze voelt en krijgt: dat lukt alleen als je elkaar weer echt kunt ontmoeten.”

Lees meer nieuws

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!