Voorlees- en speelvrijwilliger gezocht!

“Heb je affiniteit met taal, jonge kinderen en andere culturen? Vind je het belangrijk dat ouders gestimuleerd worden om hun kennis over opvoeding uit te wisselen, ook wanneer zij een taalachterstand hebben? En wil jij, terwijl deze ouders samen in gesprek zijn, voorlezen en spelen met hun kinderen (0 t/m 3 jaar)? Dan ben jij onze nieuwe voorlees- en speelvrijwilliger!”

Wat is Lezen en Praten met je kind?

Een taalachterstand bij ouders kan leiden tot meer risico op  gezondheidsproblemen bij de ouders of een taalachterstand bij hun kind(eren). Taal Doet Meer wil dit voorkomen. We werken daarom samen met anderstalige ouders om vanaf de jonge jaren van hun kind de taalomgeving in huis te verrijken.

In een ouder-kindgroep komen jonge ouders en hun kinderen samen. Terwijl een vrijwilliger voorleest en (taal)spelletjes doet met de kinderen, praten de ouders over verschillende onderwerpen, zoals opvoeding en gezondheid.

 Wat doe je als voorlees- en speelvrijwilliger?

Als voorlees- en speelvrijwilliger ga je de kinderen (0 t/m 3 jaar) van een groep ouders voorlezen en met ze spelen, terwijl de ouders deelnemen aan de ouder-kindgroep. Op deze manier kunnen de ouders zich concentreren op het materiaal en draag jij bij aan de taalontwikkeling van hun kinderen.

Om jou helemaal klaar te stomen voor jouw rol als voorlezer krijg je van ons een training.

Wat heb jij in huis?

Ervaring is niet nodig, wij bieden goede begeleiding. Wel vragen we het volgende:

  • Je hebt affiniteit met taal, culturen en jonge kinderen
  • Je kunt zelfstandig werken
  • Je bent creatief en houdt van voorlezen en spelletjes
  • Je bent zo’n twee uur per week inzetbaar op een doordeweekse ochtend, voor een periode van minimaal een jaar

Mocht je zelf een (jong) kind hebben, dan ben je uiteraard vrij om hem of haar mee te nemen naar de ouder-kindgroep!

Wat krijg je ervoor terug?

Met jouw inzet zorg je ervoor dat ouders hun taalvaardigheid verbeteren en jonge kinderen een goede start krijgen om later volwaardig mee te doen. Zinvol werk dus met een grote maatschappelijke impact!

Tegelijkertijd leer jij andere culturen kennen, krijg je er een hoop enthousiaste Taal Doet Meer-collega’s bij, staat jouw vrijwilligerswerk goed op je CV en kun je je blijven ontwikkelen. Je ontvangt deskundige begeleiding ondersteuning en lesmateriaal op maat vanuit VoorleesExpress Utrecht. Je krijgt een super leerzame introductietraining en er zijn jaarlijks diverse workshops en gezellige vrijwilligersactiviteiten om aan deel te nemen.

Iets voor jou?

Heb je belangstelling voor de functie van voorlees- en speelvrijwilliger? Vul dan het aanmeldformulier in en vink bij Programma ‘Ouder-kindgroepen’ aan. Eventuele vragen kun je stellen via ouderenkind@taaldoetmeer.nl. 

Praktische info

Aantal uur:
2 uur p/week, op een doordeweekse ochtend
Duur:
Minimaal een jaar
Doelgroep:
Kinderen van 0-3 jaar
Samenstelling: Groep
Wijk:
Bij jou in de buurt
Ontwikkel je in:
Omgang met dreumessen en peuters, voorlezen, taalbevordering
Ervaring:
Niet nodig

Meer informatie?

Bel/mail Lilian

Lilian Kuilman
06 – 819 599 51

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!