Diverse groep Utrechters viert 35 jaar Taal Doet Meer!

Op donderdag 23 september vierden wij ons 35-jarig jubileum met de wandeling ‘Loop naar de Dom’. Vanaf tien locaties in het centrum van de stad startten kleine groepjes, bestaande uit medewerkers van bedrijven en vrijwilligers en deelnemers van Taal Doet Meer. Onderweg leerden zij elkaar en de stad beter kennen. Uiteindelijk kwamen alle groepjes aan bij de Dom. Binnen bij De Utrechtse Muziekschool (DUMS) sloten zij in delen het programma af met muziek, speeches, film en wat te eten.

‘’Wie had 35 jaar geleden kunnen bedenken dat er nu duizenden vrijwilligers via Taal Doet Meer hebben bijgedragen aan de taalvaardigheid van nieuwe Utrechters, waarschijnlijk inmiddels genoeg om een heel stadion Galgenwaard mee te vullen! Ik wil drie groepen bedanken: de vrijwilligers met hun onuitputtelijke inzet, de deelnemers aan de projecten die veel hebben moeten doorstaan om hier een plekje te vinden in Nederland en nu zo hard hun best doen en tot slot de Utrechtse bedrijven die Taal Doet Meer keer op keer steunen.”, aldus Eric Peters (voorzitter bestuur Taal Doet Meer)

Nieuwe plekken, nieuwe woorden

We wilden tijdens de viering laten zien dat taal verbindt. Daarom werden deelnemers, vrijwilligers en medewerkers van Utrechtse organisaties die elkaar nog niet kenden aan elkaar gekoppeld. Allemaal kregen zij een op maat gemaakte wandeling, inclusief kaart, opdrachtenkaartjes en een tasje met wat lekkers. Opdrachten waren bijvoorbeeld: ‘Maak een foto van alle letters van het woord ‘taal’ en stuur de foto naar de organisatie’. Ook kregen zij gespreksonderwerpen mee, bijvoorbeeld: ‘wat is jouw lievelingswoord? En waarom?’. Zo hoopten we dat alle deelnemers aan de wandeling nieuwe plekjes van Utrecht én wellicht wat nieuwe Nederlandse woorden leerden kennen.

En dat is gelukt! Marike van het Utrechtse Schrijf Schrijf deed mee aan de wandeling en vertelt: “Ik heb leuke gesprekken gevoerd met de mooie Fariba. Ondanks een kleine taalbarrière hebben we toch veel overeenkomsten ontdekt. Zoals een liefde voor lezen en ommetjes, angst voor honden en een crush op James Bond!”

Muziek verbindt óók

Na de wandeling vond een afsluitend programma plaats in DUMS aan het Domplein. Wethouder Linda Voortman was daarbij aanwezig en sprak alle aanwezigen toe. “Taal verbindt en kan ervoor zorgen dat Utrechters mee kunnen doen. Al 35 jaar zetten vele vrijwilligers zich in om mensen te helpen Nederlands te leren en hun plek in Utrecht te vinden. Ook hielpen ze tijdens de lockdowns veel kinderen met huiswerkbegeleiding. Taal Doet Meer is echt van en voor Utrecht!”. Ook waren er prachtige muzikale optredens van Catching Cultures Orchestra, Tegenwind en Dekoor, want muziek kan naast taal ook enorm verbinden. Na de lancering van een nieuwe Taal Doet Meer-film liep het programma ten einde en kon iedereen een to go-maaltijd meenemen en terugblikken op een heel geslaagde jubileum-viering.

Wij bedanken iedereen die aanwezig was op ons evenement en ook iedereen die in al die 35 jaar al een positieve bijdrage leverde aan onze stichting!

Foto’s

Klik op de beelden hieronder voor een sfeerimpressie van het evenement. Met het pijltje naar rechts bekijk je alle foto’s. De fotografie is verzorgd door Joris Louwes en Lucy Nieuwdorp, MediaMakers VC Utrecht.

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!