Interview: Wij hebben een klik!

Deze keer gaan we op bezoek bij Bayan en haar zoontje Mohammed. Ze krijgen bezoek van Martine. Zij is vrijwillig taalcoach en legt Taalthuisbezoeken af. Dit valt onder het project ‘Lezen en Praten met je Kind’. Hoe gaat dat precies? We nemen een kijkje achter de schermen.

Ergens in de wijk Zuilen ga ik op bezoek bij Bayan Hajjar (25). Ze heeft drie jonge kinderen. De oudste twee gaan naar school en de jongste zoon Mohammed (1,5 jaar) is bij haar thuis. Vandaag krijgt ze bezoek van haar taalcoach Martine Thuis (42). Martine komt om de twee weken bij dit gezin op bezoek.

Tweetaligheid

We beginnen met koffie en babbelen wat. Mohammed is opgetogen met zoveel bezoek thuis. Hij rijdt rondjes door de kamer op zijn loopfietsje. Dan komen de boekjes tevoorschijn en komt Martine op de bank zitten bij Bayan en Mohammed. Mohammed zit als een prins in het midden en wijst plaatjes aan. Moeder Bayan benoemt de woorden en Martine helpt waar het kan. Bayan spreekt Arabisch en komt uit Syrië. Martine is gewend aan kleine kinderen en ook aan tweetaligheid. Haar man is Italiaans.

Martine: “Mijn kinderen van zes en negen groeien tweetalig op. Ik spreek Nederlands met ze en mijn man Italiaans. We hebben jaren in Italië gewoond. Vanuit die tweetaligheid kan ik ervaringen delen in deze familie. Het is belangrijk om in je eigen taal te praten tegen je kind. Op school leren ze de Nederlandse taal toch wel. Ik lees met Mohamed ook wel Nederlandse boekjes zodat hij ook in aanraking komt met de Nederlandse taal.”

Maatschappelijk betrokken

Bayan woont nu vier jaar in Nederland en gaat naar school om de taal te leren. Ze is nog niet zo taalvaardig. Ik vind het knap hoe Martine steeds het gesprek met Bayan aangaat en haar ook lijkt te begrijpen. Hoe doet ze dat?

Martine: “We hebben vroeger thuis 37 pleegkinderen gehad. Niet allemaal tegelijk hoor! We waren een crisisopvang. Dus ik ben gewend om met veel verschillende mensen met andere culturen en talen contact te hebben. Dat heeft me gevormd.’’

Voorlezen op het stapelbed

Bayan maakte in 2020 kennis met de taalcoach via het consultatiebureau. Haar zoontje praatte niet veel en lachte bijna niet. Ze maakte zich zorgen. Toen kwam Martine thuis. Bayan: “Als ik vragen heb, kan ik bij haar terecht. Ze geeft ook opvoedingsadvies. Bijvoorbeeld als mijn zoontje veel huilt.’’

Martine heeft ook geholpen met het bedritueel. De kinderen waren moeilijk los te krijgen van de televisie. Nu gaat dat anders. Bayan vertelt: “Ik merkte dat mijn kinderen op de bank niet wilden lezen. Dan was de tv een afleiding. Nu lees ik mijn dochter voor op het stapelbed voordat ze naar bed gaat. Mohammed kruipt er dan gezellig bij. Mohammed houdt van Nijntje en ook het boek ‘Mijn eerste 100 woorden’ pakt hij graag. In dat boek kan hij zelf de luikjes opendoen en plaatjes bekijken met de woorden die erbij horen.”

Een pasje regelen

Naast het voorlezen en het helpen met taal, helpt Martine ook met praktische zaken. Ze zijn bijvoorbeeld naar de bieb geweest. Martine: “We hebben samen een pasje geregeld en hebben samen de bieb bezocht. We hebben ook de peuterspeelzaal gebeld. Dan zetten we de telefoon op de speaker en voeren we samen het gesprek.”

Uitwisseling van culturen

Martine heeft een druk bestaan met haar werk op de Hogeschool Utrecht en als online coach. Hoe vindt ze de tijd om als vrijwillig taalcoach te werken?

“Ja, het is lastig om mijn grens te bewaken qua tijd en aandacht. Ik heb ook een gezin en een baan dus de tijd vliegt altijd voorbij. Het mentorschap is leuk en geeft voldoening. Mijn eigen ervaringen qua taal en moederschap kan ik met Bayan delen. Het is bijzonder dat je al heel snel iets kunt betekenen. Het is dankbaar werkt. Dat is heel mooi. Voor mij is het een verrijkende ervaring. Het is ook heel fijn dat we een klik hebben. Bayan is altijd heel gastvrij, open en nieuwsgierig. Ik voel me welkom.”

De ontmoeting is ook een uitwisseling van culturen. Bayan houdt enorm van koken en verwent haar bezoek met lekkere hapjes. Zoals het zoete gerecht ‘künefe’ of iets hartigs met courgette, tomaat en pittige kruiden.

Als het interview is afgelopen loopt Bayan naar de keuken en komt ze terug met zelfgemaakte rijstevla met vanille en pistachenoten. Dat kan ik natuurlijk niet weigeren. Het gerecht smaakt vol en zoet. Even later zwaait Mohammed me uit en spring ik met een goed gevulde maag op de fiets. Op naar huis. Een mooie ontmoeting rijker.

Interview: Els Vegter, freelance schrijver/journalist en beeldend kunstenaar www.elsvegter.nl

Lees meer nieuws

Taalwandeling

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!