Ik ben een chaotische organisator, maar ik doe het wel!

De VoorleesExpress in Utrecht is een belangrijk project van Taal Doet Meer. Vrijwilligers lezen kinderen voor die moeite hebben met de Nederlandse taal. Zij bezoeken de kinderen thuis en proberen zo ook de ouders erbij te betrekken. Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling en helpt om op een speelse manier de taal goed te leren. Om alles soepel te laten verlopen, zijn er coördinatoren. Een leuke job waar Merve Bulut zich met veel plezier voor inzet.

Merve (23) komt binnenwaaien in een café hartje Utrecht. We bestellen iets te drinken en Merve vertelt hoe leuk ze haar werk vindt. Ze studeert social work en woont in Tiel. Ze vindt haar vrijwilligerswerk een mooie aanvulling op haar opleiding en komt er speciaal voor naar Utrecht.

De spil

De coördinator VoorleesExpress is de spil tussen gezinnen, voorlezers en de projectleiding. Hoe ervaar jij die spilfunctie? “Als coördinator begeleid je de families en voorlezers bij het eerste contactmoment, bij een tussenmoment en bij de evaluatie. Zo pak je het Voorleesproject samen op en werk je aan een fijne samenwerking. Ook ben je als coördinator het eerste aanspreekpunt voor de voorlezers als er iets is.”
De voorlezer komt twintig weken lang thuis bij een gezin. Het gaat eerst om gewoon contact maken. Het kindje vindt het vaak ook spannend. De bedoeling is dat er een voorleesritueel ontstaat. “Het voorleesritueel hoeft niet heel formeel. Eerst moeten het gezin, de voorlezer en het kind aan elkaar wennen. Het gaat ook om spelletjes doen, verhaaltjes vertellen en gezellig kletsen. Ook is het belangrijk de ouder erbij te betrekken, want uiteindelijk gaat hij of zij de rol van voorlezer overnemen. We vragen wat de gewoonten zijn en wat het gezin zelf al doet aan lezen. Daar sluiten we op aan.”
De voorlezer moet soms wat geduld hebben en kunnen inspelen op de situatie. Merve: “Kinderen kunnen heel druk zijn en hebben soms moeite om hun aandacht bij het voorlezen te houden. Maar als een kindje rondjes rent door de kamer is het ook goed. Je kunt altijd een connectie maken. Soms zijn ze gewoon druk van de spanning omdat de situatie nieuw is. Vaak wordt het na het derde bezoek rustiger.”

Sommige mensen denken misschien dat coördinator een zware functie is en veel tijd kost. Is dat zo? Hoeveel tijd ben je eraan kwijt? “Je bent er in het begin wel veel mee bezig. Dit kan oplopen tot vier uur in de week. Denk aan plannen, mailen, bellen en afspraken maken met vrijwilligers en gezinnen bezoeken. Als dit eenmaal is geregeld en alles op de rit staat, dan is het ongeveer twee uur werk per week. Tijdens de evaluatie en het einde van het project wordt het ook weer iets drukker.”

Groeien door de ervaring

Utrechters voelen zich door de VoorleesExpress meer verbonden met hun stad en daar draag jij je steentje aan bij. Ervaar jij dat ook zo? Je doet iets voor anderen, maar wat levert het jou zelf op? Merve: “Toen ik Mirjam van Taal Doet Meer ontmoette, hadden we het over de visie van de VoorleesExpress. Het sprak me gelijk aan. Ik dacht dat het een leuke ervaring zou zijn waarvan ik zelf kan groeien. Ik begeleid twee groepjes van vijf vrijwilligers. Het contact met de verschillende mensen en families is heel leerzaam en inspirerend. Ik vind het leuk om de gezinnen te ontmoeten en de mensen te helpen. Zo krijg ik meer inzicht en spring ik iets meer in het diepe.”

Merve is gegroeid door deze ervaring, vooral door de verantwoordelijkheid die ze krijgt. “Ik ben opener over mezelf. Soms weet ik dingen niet en dan zeg ik dat of vraag hulp. Ik durf de voorlezers en de gezinnen ook meer aan te spreken zonder te denken ‘wat denken ze van me?’ En dat werkt ook nu ook zo in mijn dagelijks leven.”

Chaotische organisator

Niet alles gaat altijd van een leien dakje. Merve is soms best chaotisch en helemaal niet zo georganiseerd. Ze lacht: “Ja, het plannen is echt een ding voor mij. Ik moet alles goed opschrijven. Eigenlijk ben ik een hele chaotische organisator. Toch merk ik door juist uit mijn comfortzone te stappen, ik steeds meer leer hoe ik ermee kan omgaan. Bedoel je te zeggen dat als jij het kan, iedereen het kan? Merve reageert enthousiast: “Als je het coördinatorschap overweegt, zou ik zeggen: DOEN! Gewoon proberen. Het is een kort project van twintig weken en het is een heel leuke ervaring die veel voldoening geeft.”

Het is vijf uur, het buurtcafé gaat dicht en we nemen afscheid na een mooi gesprek.

Interview: Els Vegter, freelance schrijver/journalist en beeldend kunstenaar www.elsvegter.nl

Lees meer nieuws

Taalwandeling

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!