Kom gerust kijken: nieuw in onze kast!

Wij hebben weer nieuwe materialen in onze kast staan. Al onze vrijwilligers zijn van harte welkom om deze te lenen of om eens een kijkje te nemen in onze kast. Zowel voor de jeugdprojecten als voor de taalcoaching voor volwassenen hebben we mooie, nieuwe spellen en boekjes.

Eén van onze nieuwste aanwinsten is het Taalheldenspel. Dit spel is voor kinderen op de basisschool (groep 4 t/m groep 8) en oefent de vaardigheid begrijpend lezen. Aan de hand van leuke teksten oefen je vragen over begrijpend lezen zoals: Kun je een andere titel bedenken? Wat vind je van de tekst? Waar speelt het verhaal zich af? Je kunt het spel samen spelen met je pupil en punten verdienen door zoveel mogelijk vragen goed te beantwoorden. Doordat de teksten kort en grappig zijn, kan dit spel ook leesplezier bevorderen. Kom gerust eens langs op ons kantoor om het spel te bekijken en te lenen!

Een ander spel bij ons in de kast is het Vragenspel over de Vreedzame Wijk. Dit spel bestaat uit allerlei vragenkaartjes. Door het beantwoorden van de kaartjes kun je met elkaar in gesprek gaan over vreedzame onderwerpen, zoals: zorgen voor elkaar, een steentje bijdragen aan de samenleving, gevoelens en kwaliteiten en omgaan met verschillen.

Je kunt vragen bespreken zoals: Wat zou je doen als je onzichtbaar zou zijn? Wat vind je leuk aan jezelf? Daarnaast zitten er ook doe-opdrachtenkaartjes tussen, bijvoorbeeld: Teken een groot hart en schrijf daarin de namen van iedereen die je lief vindt. Of: Doe iets liefs voor je buurman/buurvrouw. Het spel is gemaakt voor de hele familie, dus geschikt voor kinderen. Je kunt het kaartspel ook gebruiken voor volwassenen en dan een paar vragen overslaan.

Voor de taalcoaching aan volwassenen hebben we een aantal exemplaren van de leesboekjes van Paul en Paula te leen. Het verhaal over Paul en Paula bestaat uit korte hoofdstukjes die je ook los kunt lezen. Het is geschreven voor volwassen taalleerders en sluit daarom goed aan bij de kennis en vaardigheden op A1 of A2 niveau. Bij elk hoofdstukje staat een vraag of kun je een woordspin maken. We zijn erg benieuwd naar ervaringen met deze leesboekjes. Wil jij met je deelnemers over de avonturen van Paul en Paula lezen? Neem dan contact op met de taalconsulenten. Stuur een mailtje naar taalconsulent@taaldoetmeer.nl.

Zit er iets tussen wat je aanspreekt? Of wil je gewoon even snuffelen tussen onze spellen of boekjes? Mail even naar taalconsulent@taaldoetmeer.nl en dan zien we je snel!

Andere tips

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!