Stimulatie van de moedertaal door gezellige Spaanstalige ouder-kindgroep

Janette Cabezas is een Chileense journaliste en communicatieadviseur, ze is met een Nederlandse man getrouwd en samen hebben ze twee dochters. Haar dochters zijn tweetalig opgevoed. Janette vindt het belangrijk dat ouders en kinderen hun moedertaal blijven spreken. Om dit te stimuleren heeft ze het initiatief genomen voor een Spaanstalige ouder-kindgroep. In 2017 is de groep begonnen, inmiddels doen er 16 moeders en ongeveer 32 kinderen mee! De groep is een groot succes en is een goed voorbeeld om de moedertaal te stimuleren.

De behoefte

Janette had de behoefte om het Spaans van haar kinderen en de kinderen van andere Spaanstaligen te stimuleren. Daarom is Janette een Spaanstalige ouder-kindgroep gestart. “Ik vind het belangrijk dat ouders en kinderen met dezelfde moedertaal samenkomen, omdat dit enorm helpt voor de taalontwikkeling en de sociale ontwikkeling van de kinderen. Tijdens deze ontmoetingen voelen de kinderen en ouders zich vrij om hun moedertaal te spreken. Ook zien de kinderen dat meer mensen in Nederland Spaans spreken en niet alleen hun ouders. Zo krijgen ze meer de behoefte om Spaans te spreken.”

Moedertaal-ontwikkeling

Janette heeft hierin helemaal gelijk. Een goede ontwikkeling van de moedertaal draagt namelijk bij aan het leren van het Nederlands. Het spreken van de moedertaal heeft een positieve invloed op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen omdat de moedertaal onderdeel is van hun identiteit. Daarnaast helpt het spreken van de moedertaal bij het leren van andere vaardigheden. De woorden en zinnen die kinderen in hun moedertaal namelijk kennen, leren zij ook sneller in het Nederlands. Janette gebruikt hiervoor de methodologie spelenderwijs. “We lezen Spaanse boeken voor, we zingen, dansen, spelen en knutselen met de kinderen. Dat is sowieso al heel leuk voor de kinderen, maar nog leuker omdat ze het met mamma kunnen doen. De kinderen uit de groep voelen zich trots omdat ze twee of meer talen spreken.”, aldus Janette.

Voordelen

De bijeenkomsten geven ook voordelen aan de ouders die komen. Het helpt hen namelijk met de integratie in de Nederlandse samenleving. De ouders gaan samen in gesprek over Nederland terwijl hun kinderen samen spelen. Ze wisselen nuttige informatie uit en hebben het gezellig samen. Maar er worden ook informele bijeenkomsten georganiseerd voor alleen de ouders. Deze hebben als doel om elkaar beter te leren kennen en relevante informatie te delen. Janette zoekt hiervoor ondersteuning van psychologen, logopedisten, leerkrachten en medewerkers van organisaties die zich bezighouden met de onderwerpen die ze willen bespreken.

Integratie

Janette vindt het heel leuk om de bijeenkomsten te organiseren. Ze ziet het als de eerste stap naar integratie van de Spaanstalige ouders in de Nederlandse samenleving. “Het heeft het Spaans van mijn eigen kinderen en dat van andere kinderen erg gestimuleerd. Daarnaast heb ik ook leuke Spaanstalige moeders leren kennen met wie ik de Latijns-Amerikaanse cultuur kan delen.” Ouders van alle Spaanstalige nationaliteiten zijn welkom en deelname is gratis. Aanmelden kan met een mail naar hispanohablantes17@gmail.com

Kleine gemeenschap

Haar initiatief begon met 6 moeders en hun kinderen, inmiddels komen er 16 moeders en ongeveer twee keer zoveel kinderen! Er zijn hechte vriendschappen ontstaan en iedereen ondersteunt elkaar. Ze zijn inmiddels een soort kleine gemeenschap geworden. De ouder-kindgroep van Janette is een groot succes en kan een voorbeeld zijn voor vele andere meertalige ouders!

Lees meer verhalen

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!