De Eerlijke Kansen campagne was een succes!

Taal Doet Meer zet zich al jaren in voor eerlijke kansen in de samenleving voor alle Utrechters. Om dit onderwerp weer extra onder de aandacht te brengen, zijn we eind november 2021 gestart met de Eerlijke kansen campagne. Het doel van deze campagne was om meer bewustzijn te creëren voor kansenongelijkheid in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Daarnaast wilden we Utrechters concrete handvatten bieden zodat iedereen, onafhankelijk van zijn of haar ervaring, hieraan een steentje kan bijdragen.

De aftrap

Op 29 november werd de campagne afgetrapt met een online meet-up. Bouchra Dibi – adviseur en onderzoeker bij ‘Krachtwijken’ in Overvecht, nam ons mee in haar inspirerende verhaal over kansenongelijkheid in het onderwijs en in (kwetsbare) wijken, en over de gevolgen hiervan. Ook gaf ze de aanwezigen concrete ideeën mee over hoe iedereen zich kan inzetten voor eerlijke kansen in het onderwijs.

Wekelijkse challenges

De aanleiding voor deze campagne waren de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Ter voorbereiding op de verkiezingen wilden we Utrechters tien weken lang inspireren om met het thema eerlijke kansen aan de slag te gaan. Dit deden we met challenges. Rond de 100 Utrechters hebben zich aangemeld om hieraan mee te doen! Vanaf begin januari tot half maart ontvingen zij iedere maandag een nieuwe challenge in hun mailbox. In de challenges kwamen verschillende onderwerpen aan bod die te maken hebben met het stimuleren van eerlijke kansen in het onderwijs of op de arbeidsmarkt. Zo hebben ze zich beziggehouden met het onderzoeken van diversiteit op de eigen werkvloer, hoe je een ander zelfvertrouwen kunt geven en waar je jezelf kunt informeren over kansen(on)gelijkheid. Elke challenge werd op verschillende manieren aangeboden, zodat iedereen onafhankelijk van zijn of haar ervaring bij het onderwerp kon aansluiten en zodat we iedereen voldoende verdieping konden bieden. De diverse groep Utrechters die we hebben bereikt met de challenges, hebben deze als positief ervaren. Superleuk om te horen!

In gesprek over eerlijke kansen

Eind januari hebben we de deelnemers van de challenges, de vrijwilligers en relaties van Taal Doet Meer uitgenodigd om aan te sluiten bij het Taal Doet Meer College. Dit College stond in het teken van eerlijke kansen op de arbeidsmarkt. Hoogleraar Halleh Ghorashi heeft het aanwezige online publiek uitgedaagd om taal niet alleen als doel, maar ook als een middel te zien om verbinding te creëren. Volgens Halleh moeten we afstappen van het idee dat iedereen de taal perfect zou moeten kunnen spreken. Dit heeft namelijk grote impact op het zelfvertrouwen van anderstaligen en kan onzekerheid creëren. Daarnaast staat taalperfectie in de weg bij het creëren van gelijkwaardig contact en eerlijke kansen. Het was een inspirerende avond met veel stof tot nadenken.

Terugblik

We kijken terug op een succesvolle campagne waar rond 250 Utrechters bij betrokken waren! We hebben echter in Nederland nog een lange weg te gaan totdat alle mensen een eerlijke kans krijgen om gelijkwaardig mee te doen in de samenleving. We blijven ons bij Taal Doet Meer dan ook inzetten voor dit onderwerp!

Lees meer nieuws

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!