Wereldpoëziedag! De positieve effecten van het schrijven van gedichten

Op 21 maart is het Wereldpoëziedag. Een dag waarop het bevorderen van lezen, schrijven en publiceren van poëzie onder de aandacht wordt gebracht. Ook wij delen graag waarom het schrijven van poëzie zo leuk kan zijn. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de taalontwikkeling. Een extra pluspunt!

Een gedicht

Randa Awad komt uit Syrië en is sinds vier jaar in Nederland. Ze is schrijfster en heeft twee Arabische boeken gepubliceerd, een toneelstuk geschreven en ook schrijft ze graag gedichten, in het Engels en Nederlands! Het schrijven van gedichten in het Nederlands kan erg lastig zijn, maar ook juist erg leuk en leerzaam. Randa schrijft over allerlei onderwerpen, vooral over haar gedachtes. Een gedicht van Randa heet ‘Als het kon’ en is hieronder te lezen.

Taalontwikkeling

Randa geeft aan dat het schrijven van gedichten vanuit je gevoel komt. Je schrijft namelijk van binnenuit. Je kunt gedachtes opschrijven, van positieve of van negatieve aard. Je uit je gevoelens en gedachtes die in je hoofd zitten en vertaalt ze op papier. Dit heeft zelfs een helende werking, volgens Randa. Je gedachtes raken weer leeg en je komt tot rust.

Maar hoe zit het dan met taalontwikkeling? Dat zit volgens Randa als volgt: bij het schrijven van een gedicht moet je letten op welke woorden je kiest. Een woord kan namelijk een hele andere lading dekken dan dat je bedoelt. En woorden uit een andere taal kunnen niet altijd letterlijk vertaald worden in het Nederlands. Soms is het dan van belang om een synoniem van een woord te gebruiken. Deze kan krachtiger over komen. Je leert dus woorden te gebruiken en je leert nieuwe synoniemen.

Zes tips

Ben je geïnspireerd geraakt om zelf een gedicht te schrijven, of je pupil, of deelnemer te laten schrijven? We geven je graag een aantal tips mee die kunnen helpen!

  1. Bepaal een onderwerp. Dat kan iets zijn dat in je gedachtes speelt of iets waar je zelf interesse in hebt.
  2. Laat je inspireren. Lees je in over het onderwerp en lees gedichten van anderen. Zoek deze bijvoorbeeld via internet. Ook kun je je laten inspireren door met het onderwerp bezig te zijn. Wil je een gedicht schrijven over de natuur? Maak eerst een wandeling!
  3. Schrijf in het Nederlands. Als je het gedicht op papier zet, doe dit dan meteen in het Nederlands. Volgens Randa is de verleiding groot om het eerst in de moedertaal te schrijven, maar het is makkelijker om het gelijk in het Nederlands te doen.
  4. Ga na of de woorden die je gebruikt de juiste lading dekken. Zo niet, kun je een synoniem gebruiken. Dit kun je opzoeken op het internet of in een woordenboek. Het met iemand bespreken kan ook helpen.
  5. Lees het gedicht vaak na. Lees het gedicht na een dag opnieuw en na twee dagen nog eens. Zo vind je vaak woorden die je kan verwijderen, waardoor je gedicht nog beter wordt.
  6. Laat je gedichten checken. Je taalcoach of mentor kan je goede tips geven. Bijvoorbeeld over het gebruik van bepaalde woorden en synoniemen. Daar leer je van en daar wordt je gedicht waarschijnlijk ook nog beter van!

Ook Randa neemt het advies van haar taalcoach graag aan om zo haar gedicht te verbeteren. Daarnaast vindt Randa het ook leuk om met haar taalcoach over gedichten te praten en te discussiëren.

Hoe vaker je een gedicht schrijft, hoe beter je erin wordt. Maar het gaat natuurlijk om het ervaren van plezier en de ontwikkeling van de Nederlandse taal. Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt om zelf aan de slag te gaan met poëzie. Veel schrijfplezier!

Andere tips

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!