Vrijwilliger Jolanda leren kennen

Jolanda van Boeijen is vrijwilliger bij Taal Doet Meer, ze zet zich in als TaalThuiscoach en als voorlezer bij de VoorleesExpress. Peter Boer heeft haar geïnterviewd. Hierover is een artikel gepubliceerd in een rubriek in het magazine ‘Mens en Wijk’, het magazine voor Utrecht Noordoost! In deze rubriek ontmoet Peter Boer mensen achter diverse organisaties in Utrecht Noordoost. Deze keer dus Jolanda van Boeijen, vrijwilliger bij Taal Doet Meer.

Taal Doet Meer is een vrijwilligersorganisatie die in 1985 werd opgericht. Het was een initiatief van een aantal Utrechtse kerken. De eerste jaren richtte de organisatie zich vooral op vrouwelijke migranten door onderlinge ontmoeting en ondersteuning met de Nederlandse taal. Sinds 2007 richten de activiteiten zich ook op jongeren en gezinnen. De ongeveer 1000 vrijwilligers leren anderstaligen om Nederlands beter begrijpen. Een van die vrijwilligers is Jolanda van Boeijen. Ik ontmoet haar in haar nieuwe appartement, dat nog niet helemaal af is.

“Het is weer een nieuw verhaal waarin ik gestapt ben. Je kijkt eerst naar een plattegrond van het huis dat later van jou wordt”, zegt Jolanda van Boeijen (33) bijna terloops. “Anderhalf jaar heb ik erop moeten wachten. En je ziet, het is nog lang niet af. De keuken is besteld. Het is nu allemaal nog wat kaal, meer een kamer voor een beginnende student met noodzakelijke spullen zoals een bed, een tafel en een stoel. Ik ben heel blij met deze plek. Dit is mijn eerste grote aankoop, ook al doet het me heel af toe denken aan mijn verhuizing van Apeldoorn naar Utrecht toen ik rechten ging studeren. Ik woonde eerst in Overvecht in het woonproject Parana, daar wonen 44 ex dak- en thuislozen die worden ondersteund door 24 reguliere bewoners. In Noordoost is zo’n woonvorm nog onbekend. Dat ik nu in Noordoost woon, daar moet ik nog wel aan wennen.”

Voorlezen

“Vrijwilligerswerk kwam altijd eenvoudig op mijn pad. Zo is het anderhalf jaar geleden met Taal Doet Meer ook gegaan. Ik zie het als iets terugdoen, ik heb ook de tijd en de ruimte om het te mogen doen. Ik leer mensen kennen met andere verhalen en achtergronden die je anders niet zult ontmoeten. Natuurlijk heb ik ook veel met taal. Voorlezen aan jonge kinderen vind ik nog steeds een van de leukste dingen om te doen. De VoorleesExpress is een heel mooi initiatief. Voor mij is het gewoon genieten om te vertellen over boeken, samen naar de bibliotheek te gaan, te lezen en te praten met elkaar. Zo leer je een taal bijna vanzelf beter spreken en verstaan.”

Genoeg

“Na mijn studie heb ik eerst veel van de wereld gezien, Azië en later Australië waar ik op de motor toerde. Tussendoor werkte ik in de horeca en in de agrarische sector. Terug in Utrecht ben ik gaan werken als juridisch adviseur. Dat doe ik nog steeds vier dagen per week. Dat vind ik genoeg en zo hou ik tijd over voor andere dingen. Ik doe ook op tijd de deur achter mij dicht en vind het geen probleem om dan alleen te zijn.”

Woorden

“Het voorlezen en het werk voor Taal Doet Meer is voor mij een rijke aanvulling, ik hou ervan om bezig te zijn met mijn eigen taal. Het lijkt zo eenvoudig, maar als Nederlands niet je eerste taal is, is het echt heel ingewikkeld om Nederlands te leren: zoeken naar woorden, een beperkte woordenschat, de uitspraak. Daarbij kunnen helpen vind ik belangrijk. Als taalcoach kom ik bij een jong gezin uit Syrië: vader, moeder en drie kinderen van twee tot zes jaar oud. De ouders zijn hoogopgeleid en de vader werkt inmiddels als docent wiskunde. De moeder is taalkundige van haar vak. Zij spreekt natuurlijk niet de hele dag Nederlands, dat doen we samen als we bij elkaar zijn. Dan praten we over dagelijkse dingen, over koetjes en kalfjes. Je hoeft in anderhalf uur niet de hele wereld te bespreken. Een taal leer je niet met grote woorden.”

Tekst: Peter Boer

Lees meer verhalen

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!