Oekraïners welkom heten in Utrecht: dit kun jij doen

Een vreemd land, een vreemde taal, geen contacten of routine… Veel Oekraïners in Nederland vinden lastig hun draai. De oorlog is nu al langere tijd gaande en de meeste gevluchtte Oekraïners verblijven alweer een paar maanden in Utrecht. Zij willen de draad maar wat graag oppakken: mensen leren kennen, aan het werk, Nederlands leren… En daarin heeft ieder zijn rol. Wat kun jij doen om hen zich welkom te laten voelen en te betrekken in de Utrechtse samenleving?

1. Word taalvrijwilliger

Bij meerdere opvangplekken en meeting points in Utrecht worden taallessen aangeboden. Het leren van de Nederlandse taal vormt voor gevluchtte Oekraïners een belangrijke basis om mee te kunnen doen. Taal Doet Meer zoekt vrijwilligers die willen helpen bij deze taaltrainingen. Ervaring is niet vereist, enthousiasme wel ;).

2. Organiseer een activiteit

Organiseer een activiteit in je buurt, of betrek vluchtelingen actief bij een bestaande activiteit. Een buurtpicknick, sportdag of spelletjesmiddag zijn allemaal leuke laagdrempelige manieren om met elkaar in contact te komen. Meld je activiteit aan op WelkomInUtrecht om nieuwkomers uit te nodigen.

Tip: Eet Mee verbindt mensen middels etentjes.

3. Help mee op een opvanglocatie

Veel opvanglocaties kunnen extra handjes gebruiken. Niet alleen voor praktische zaken, maar ook voor sfeer en activiteiten. Bij de Jaarbeurs zijn ze inmiddels voorzien, maar veel andere Utrechtse locaties zoeken nog ondersteuning. Aanmelden kan bij bijvoorbeeld het Rode Kruis of het Leger des Heils.

4. Bied werk(ervaring)

Een grote frustratie van veel Oekraïners in Nederland is het nietsdoen. Ze willen aan het werk, zich nuttig maken en iets betekenen. Als organisatie kun je hierin veel betekenen. Natuurlijk heeft betaald werk de voorkeur (en is in vele gevallen prima mogelijk) maar ook een werkervaringsplek helpt mensen al een stap op weg. Met het huidige personeelstekort liggen hier nog veel onbenutte kansen!

5. Vang thuis iemand op

Wil je als gastgezin een tijdelijke slaapplaats aanbieden aan vluchtelingen? Dan kun je je bij de Protestantse Diaconie Utrecht aanmelden als gastgezin. Zij houden een overzicht van het aanbod bij en kijken koppelen gezinnen aan vluchtelingen. Als gastgezin betrek je de nieuwkomer(s) in jullie dagelijks leven, waardoor de drempel om mee te kunnen doen vaak lager ligt.

Tip: Gastgezinnen kunnen bij Taal Doet Meer een gratis Tas vol Taal ophalen! Deze zit vol met materiaal om zelf met Oekraïense kinderen met taal aan de slag te gaan.

6. Bezoek een taalcafé of taalwandeling

Een ander zich welkom laten voelen in Utrecht kan al heel laagdrempelig. Bezoek eens een Taalcafé of een Taalwandeling! Het kost je maar een uurtje van je tijd, maar geeft taalleerders een perfecte kans om te oefenen met hun Nederlands, anderen te ontmoeten en de stad te leren kennen. En het is vooral gewoon hartstikke gezellig!

Website: taalhulp Oekraïne

Oekraïners kunnen in Utrecht bij een aantal organisaties gratis of voor een laag tarief taalhulp krijgen. De hulp wordt meestal gegeven door vrijwilligers. Op de website Taalhulp Oekraïne Utrecht is een overzicht te vinden van het taalaanbod in de stad.

Disclaimer

In deze blog wordt specifiek ingegaan op Oekraïners, omdat veel mensen op dit moment iets voor deze groep willen betekenen. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer nieuwkomers met diverse nationaliteiten die in Utrecht hun draai proberen te vinden. Taal Doet Meer zet zich in voor alle taalleerders en bovenstaande tips gelden uiteraard net zo goed voor andere nationaliteiten!

Lees meer verhalen

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!