Kunstwerk van Sanne Bet in ontvangst genomen met dank aan K.F. Hein Kunstparticipatieproject

Op woensdag 6 juli onthulde illustrator en maker Sanne Bet het kunstwerk ‘Zeg Het Maar’ dat zij voor Taal Doet Meer maakte in het kader van het kunstparticipatieproject van het K.F. Hein Fonds. Haar werk is ontstaan door gesprekken die Sanne voerde met onze vrijwilligers en deelnemers. ‘Zeg Het Maar’ kan tijdens Taalcafés gebruikt worden om op een toegankelijke manier te praten over kunst. De publicatie verwijst d.m.v. QR-codes naar online geluidsfragmenten, animaties en video’s.

Zeg Het Maar

Geïnspireerd door haar bezoeken aan taalcafés in de bibliotheek in Leidsche Rijn en Kanaleneiland maakte Sanne Bet werken die verwijzen naar verschillende vormen van communicatie: verbaal (geluidsfragementen), lezend en schrijvend (animaties) en non-verbale communicatie (performance). Ze laat zien hoe het kan zijn om een taal te leren die je niet kent: letterkluwens worden langzaam herkenbaar, personages bewegen naar elkaar toe om de ander te leren begrijpen en contact te maken. Sanne doet dit met haar kenmerkende absurdistische humor.

“Ik wil laten zien dat verbinding en elkaar ontmoeten ervoor kan zorgen dat we elkaar steeds beter gaan begrijpen. Je hoeft daarvoor niet al hele zinnen Nederlands te spreken.”

K.F. Hein Kunstparticipatieproject

Dit mooie kunstwerk ontvangen we met dank aan het K.F. Hein Kunstparticipatieproject. De kunstcommissie van het  K.F. Hein Fonds selecteert ieder jaar een eindexamenkandidaat van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht voor het kunstparticipatieproject. Met deze opdracht wordt een pas afgestudeerde kunstenaar gekoppeld aan een Utrechtse instelling om een kunstwerk te realiseren. Doelstellingen: een beginnend kunstenaar de mogelijkheid bieden zich te ontwikkelen en ervaring op te doen met toegepaste kunst- en participatieprojecten en het actief betrekken van de bewoners/bezoekers/deelnemers bij het tot stand komen van het nieuwe werk op de locatie.

Taalcafé

Sanne liet zich inspireren door de Taalcafés van taal Doet Meer. In onze Taalcafés gaan vrijwilligers en taalleerders elke week in kleine groepjes in gesprek. Het gaat hierbij om ontmoeten en het spreken in de Nederlandse taal. Familie, sport, gekke spreekwoorden of een bijzondere hobby; alle onderwerpen komen voorbij. Sommige vrijwilligers en deelnemers doen iedere week mee, anderen wanneer het hen uitkomt. Er is altijd een vrijwillige coördinator aanwezig die rondloopt, vragen beantwoordt en aanschuift bij verschillende tafels. Iedereen kan binnenlopen, je hoeft je niet vooraf aan te melden. Er zijn momenteel zeven Taalcafés, verspreid door heel Utrecht.

K.F. Hein Fonds

Het K.F. Hein Fonds vindt het belangrijk dat mensen de regio Utrecht mooier en sterker maken, en dat inwoners de kans krijgen om verder te komen. Daarom steunen we bijzondere initiatieven en individuen met giften, adviezen, prijzen, beurzen en opdrachten. Bovendien brengen we waardevolle projecten graag breed onder de aandacht en denken we mee hoe samenwerking een initiatief kan versterken. Meer informatie via www.kfhein.nl

Klik op de beelden hieronder voor een sfeerimpressie van de onthulling van het kunstwerk. Met het pijltje naar rechts bekijk je alle foto’s. De fotografie is verzorgd door Joris Louwes, MediaMakers VC Utrecht.

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!