Maria: Ik moest wennen aan mijn nieuwe omgeving, maar kon hier niet over praten

Maria Zareva kwam in 2018 voor de liefde naar Nederland. Hoewel de coronaperiode haar integratie vertraagde en het zeker niet altijd makkelijk was, was ze blij dat ze met haar vriend kon zijn. Het moeilijkste in de eerste jaren in Nederland? “Dat ik moest wennen aan mijn nieuwe omgeving, maar tegelijkertijd het hier niet met mensen over kon hebben, omdat ik de taal nog niet machtig was.”

“Dan ben je op een buurtborrel, en na een paar bier gaan mensen toch over op het Nederlands. De taal is het gereedschap, maar ook een cultuurverschijnsel. Dat is soms lastig.”

Ontdekken wie je bent

Om beter te kunnen aarden, doet Maria mee aan het project ‘Eigen Kracht’ van Taal Doet Meer. Wanneer ik Maria spreek, zit ze nog midden in het traject en heeft ze net vijf groepssessies achter de rug. Ze is erg enthousiast. ”Vooral wanneer je zelf gemotiveerd bent, kan Taal Doet Meer je met dit project goed in de gewenste richting wijzen. Niet alleen met het creëren van een eigen netwerk en het oefenen van de taal, maar ook met het begrijpen van wie je bent en wat je wilt.” – aldus Maria.

Waar word jij blij van?

Taal Doet Meer heeft haar geholpen om in contact te komen met nieuwe mensen en de taal machtig te worden. Met het project ‘Eigen Kracht’ startte ze in september 2022. ”In Nederland is er een succesvol systeem voor integratie, dankzij organisaties als Taal Doet Meer” denkt ze. ‘Eigen Kracht’ is een stimulans waardoor je gaat nadenken over het soort werkomgeving waar je blij van wordt. Iets wat zeer van pas komt als je weer een nieuw leven opbouwt in een nieuwe omgeving.”

“Eigen Kracht helpt met de taal, maar ook met het begrijpen van wie je bent en wat je wilt”

Toekomstdromen

Toen ze naar Nederland verhuisde, had Maria 20 jaar in de financiële wereld gewerkt. Ze heeft altijd veel plezier gehad in haar werk als wetenschappelijk onderzoeker bij het Bulgaarse Ministerie van Financiën. Toch weet ze dat het moeilijk wordt om datzelfde werk weer te doen in Nederland. “Ik ontwikkel graag nieuwe vaardigheden en ben niet bang om te leren.” Nu heeft ze een leuke parttime baan bij Taalschool Queridon als boekhouder. Haar droom is echter om een wijnwinkel te openen met Bulgaarse wijnen. ”Niet veel Nederlanders weten hoe lekker de Bulgaarse wijnen zijn” – zegt ze met een grijns.

Vol ijver naar de toekomst

Binnenkort moet ze een keuze maken voor een individuele coach en dus kiezen welke kant ze op wil. “Nederlanders zijn praktische en ijverige mensen en bespreken graag alles open en direct. Ze houden van zelfontwikkeling. Ik ben van plan deze aanpak toe te passen in mijn zakelijke onderneming.” – aldus een zeer gedreven Maria.

We wensen Maria veel succes met haar keuze de komende periode!

Over Eigen Kracht

Ken jij of ben jij iemand die ook extra ondersteuning kan gebruiken bij de zoektocht naar een betaalde baan, opleiding, werkervaringsplek of vrijwilligerswerk? Bekijk dan ons project Eigen Kracht. Of lijkt het je interessant om als coach iemand in zijn of haar zoektocht naar werk te begeleiden? Bekijk dan de vacature.

Lees meer verhalen

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!