Vrijwilliger Marijke in het zonnetje: 15 jaar belangeloze inzet!

Stel: je bent op zoek naar een leuke baan in de zorg. Je wordt ziek en gaat een medisch traject in. Of je belandt in een rechtszaak. Allemaal al lastig genoeg op zichzelf. Maar wat als je de Nederlandse taal nauwelijks spreekt? Dan wordt het leven er nog veel ingewikkelder op.

Om die reden helpt de Meernse Marijke de Mos-Goebel (77) al 15 jaar lang Utrechters die de Nederlandse taal willen leren. Door hen te helpen de taal onder de knie te krijgen vergroot ze hun leefwereld, hun netwerk en hun zelfstandigheid. Om deze mijlpaal te vieren en haar te bedanken voor haar jarenlange inzet, zette Taal Doet Meer haar in het zonnetje met een presentje en wat lekkers.

“Ik zag hoe het haar mogelijkheden vergrootte”

Dat Marijke bij Taal Doet Meer terecht kwam is niet geheel toevallig. “Ik heb een Scandinavische schoondochter. Zij was ontzettend gedreven om Nederlands te leren, maar in het begin was het best lastig voor haar in een vreemd land. Ik zag hoeveel meer mogelijkheden en gemak het haar gaf toen ze de taal eenmaal onder de knie had.”

“Ik zag bij mijn Scandinavische schoondochter hoe lastig het is als je de taal nog niet spreekt.”

Die kansen wil Marijke anderen ook bieden. De afgelopen jaren hielp ze maar liefst negen Utrechters, uit allerlei verschillende culturen, met hun taalvaardigheid. Tijdens 1-op-1 lessen oefenen ze met bijvoorbeeld woordenschat, uitspraak en grammatica. “Het geeft ontzettend veel voldoening om te zien hoe zij vooruitgang boeken en zelfstandiger worden.”

Benieuwd naar hun leven nu

Juist door het individuele karakter van de lessen bouwde Marijke al snel een band op met haar cursisten. “Je komt bij hen thuis, praat over hun man en kinderen, over wat ze meemaken, over hun dromen… Sommige cursisten volg ik nog op Facebook, zodat ik ze nog een beetje in het oog houdt. Van anderen ben ik heel benieuwd hoe ze nu in het leven staan. Die hadden destijds bijvoorbeeld grote dromen op een carrière in het ziekenhuis, of waren net bevallen van een kleintje. Ik vraag me geregeld af hoe het vandaag de dag met ze gaat.”

“Ik ben benieuwd hoe het nu gaat met de vrouwen die ik geholpen heb”

Nog niet klaar

Na 15 jaar heeft Marijke al een hoop meegemaakt, maar voorlopig gaat ze nog lekker door als vrijwilliger. “Tijdens corona lag het even stil, nu kunnen de lessen gelukkig weer doorgaan. Mijn huidige cursiste heeft net een dochter gekregen. Een ontzettend lief meisje, echt een ukkie nog. Ik ben laatst nog op kraamvisite geweest. Maar ze wil zo snel mogelijk weer beginnen met Nederlands leren. Dan pakken we de draad zeker weer op!”

Word ook taalvrijwilliger!

In Utrecht leven maar liefst 169 nationaliteiten bij elkaar. Maar lang niet iedereen doet volwaardig mee. Wanneer je de Nederlandse taal niet spreekt, wordt het lastig kletsen met de buurman, solliciteren naar een baan, of omgaan met je klasgenoten. Daarom zet Taal Doet Meer zich in: voor Utrechters, door Utrechters! Jij toch ook?

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!