Eerlijke kansen – wat kun jij doen?

Ieder mens heeft dromen, maar kansenongelijkheid zorgt ervoor dat het voor sommige mensen moeilijker is om dromen te realiseren. Zo is het voor anderstalige kinderen of kinderen met praktisch opgeleide ouders vaak moeilijker om een voor hen passend schooladvies te krijgen. Ook op de arbeidsmarkt krijgt de één minder snel de kans om zichzelf te laten zien dan de ander.

Zet je in!

Kansenongelijkheid is een groot probleem waar mensen hun leven lang last van kunnen hebben. Bij Taal Doet Meer geloven wij in ieders kwaliteiten en de mogelijkheid tot ontwikkeling. Wij zetten ons in voor eerlijke kansen in heel Utrecht met onze projecten voor alle Utrechtse taalleerders, jong en oud. Door je in te zetten als vrijwilliger draag je bij aan eerlijke kansen, maar dit kun je ook op een hele laagdrempelige manier doen door bij bepaalde dingen stil te staan, te onderzoeken en te integreren in je dagelijks leven. Benieuwd hoe? We leggen het je uit! Dit zijn vijf tips waarmee jij kan bijdragen aan eerlijke kansen:

Tip 1

Wat is kansenongelijkheid eigenlijk en hoe uit dat zich in onze maatschappij? Lees of ‘kijk’ je eens in in het onderwerp. Er zijn genoeg interessante documentaires te bekijken. Bijvoorbeeld de docuserie Klassen en deze aflevering van  BrainWash Talk met onderwijssocioloog Orhan Agirdag.

Tip 2

Denk ook eens na over hoe divers jouw werkplek eigenlijk is. Waar komen je collega’s vandaan? Zijn er verschillende leeftijdsgroepen vertegenwoordigd? Hoe is de man/vrouw-verhouding? Is er een beleid op het gebied van inclusiviteit? Je kan ook nagaan of er een beleid is wat betreft feestdagen. Zo kun je bij Taal Doet Meer feestdagen omruilen. Als je bijvoorbeeld geen Pasen viert, maar wel het Suikerfeest, kun je op 2e Paasdag werken en met het Suikerfeest vrij zijn.

Tip 3

Kom eens uit je bubbel! We gaan vaak om met de mensen uit dezelfde wijk, dezelfde achtergrond en dezelfde cultuur. Het kan lastig zijn om uit je bubbel te treden. Contacten buiten je eigen bubbel moet je vaak actief opzoeken, maar zo moeilijk is dat helemaal niet. Bezoek een Taalcafé of een Taalwandeling. Het is laagdrempelig, super gezellig en je ontmoet andere mensen!

Tip 4

Diversiteit krijgt steeds meer aandacht in de boekenwereld. De laatste jaren worden er steeds meer boeken uitgegeven waarin de hoofdpersoon bijvoorbeeld zwart, homoseksueel of islamitisch is. In deze boeken draait het verhaal niet altijd specifiek om de identiteit van de hoofpersonen, maar gaat het er meer om dat diverse identiteiten en achtergronden worden gerepresenteerd. Ga eens na of jouw eigen boekenkast of in die van je kinderen veel diversiteit bevat! Wil je nog wat meer diverse boeken? Hier geven we je tips voor inclusieve boeken en inclusieve kinderboeken .

Tip 5

Geef ook een ander de kans om jouw gelezen boeken te kunnen lezen. Door heel de stad zijn veel minibiebs te vinden waar je jouw gelezen boeken kan achterlaten voor anderen. Zo geef je de kans aan mensen die misschien geen geld hebben om zelf boeken te kopen om boeken te kunnen kregen.

Zo blijkt, een verschil maken hoeft niet veel moeite te kosten. En een kleine moeite kan een groot verschil maken!

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!