Ozkan: Ik voelde me geen buitenlander

Hoe is het om mee te doen aan de projecten van Taal Doet Meer? Waarom starten onze deelnemers met Nederlandse taalles? En wat levert het ze op? Taalleerders vertellen. Dit keer: Ozkan uit Turkije.

Geen buitenlander

“Ongeveer 15 maanden geleden kwam ik vanuit Turkije naar Nederland. Toen ik voor het eerst in Nederland kwam, werd ik door mijn vader begroet. Zittend op de vloer, zoals we dat in Turkije doen. De meeste van onze buren zijn Turks, dus ik voelde me eigenlijk helemaal geen buitenlander.”

“Ik voelde me geen buitenlander”

Taalcafé-avontuur

“Binnen 3 maanden startte ik met Nederlandse les. Vrienden wezen me al snel op het Taalcafé, omdat ik daar mijn Nederlands steeds verder zou kunnen verbeteren. Je moet immers zelf wel een beetje moeite doen: als je alleen thuis blijft zitten, komt niemand je helpen. En dus ik kocht een fiets (die mag natuurlijk niet ontbreken hier) en toen kon mijn Taalcafé-avontuur beginnen!”

“Je moet zelf een beetje moeite doen”

Gouden schotel

“Ik oefen KoKo (spreken zonder schaamte) terwijl ik deze nieuwe taal leer. Het Taalcafé voelt als een maaltijd, geserveerd op een gouden schaal. Wat ik daarmee bedoel? Dat je lieve vrijwilligers ontmoet, die je niet afvallen als je een fout maakt. Die vriendelijk zijn, je leren spreken zonder angst en je altijd graag helpen. Mijn taalniveau is zeker vooruitgegaan. En als ik een vraag krijg, dan kan ik die nu zonder zorgen beantwoorden.”

Ozkan, deelnemer Taalcafé

Over Taal Doet Meer

Taal Doet Meer wil eraan bijdragen dat Utrechters elkaar begrijpen en verstaan. We zorgen er met een netwerk van vrijwilligers en partners voor dat taal geen belemmering vormt om mee te doen in de Utrechtse samenleving.

Lees meer verhalen

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!