Dag van de arbeid: een gouden kans

Het is vandaag de dag van de arbeid. In veel landen de strijd (en winst) op het gebied van arbeidsomstandigheden gevierd. Maar het is ook een mooie dag om stil te staan bij inclusie op de werkvloer en het verschil in arbeidskansen. Want wanneer het gaat om sollicitanten, kies jij dan met je hoofd… of met je hart?

“Twee sollicitatiebrieven inclusief cv liggen al geruime tijd op mijn bureau te schreeuwen om mijn beslissing. Beide kandidaten heb ik inmiddels gesproken. Een boeiend contrast. Deze twee brieven, waarvan er één met enkele taalfouten, staken met kop en schouders uit boven de tientallen andere.

Vrouw voor de job

Waarom vind ik het moeilijk om te beslissen? Ik merk dat ik me enigszins laat tegenhouden door het taalniveau van Rabya. Ze volgt een cursus Nederlands als Tweede Taal. In anderhalf jaar tijd, en dat is onwaarschijnlijk snel, heeft ze het B2-niveau bereikt. Essentieel voor een hbo- of universitaire opleiding. Dat heeft zij niet nodig, want zij heeft in Syrië de benodigde diploma’s behaald. En wanneer ik haar cv lees, kan ik niet anders dan beamen dat zij de vrouw voor de job kan zijn.

“Ik merk dat ik me enigszins laat tegenhouden door het taalniveau van Rabya”

Rationele keuze

Toch twijfel ik. Want Linda is gelijkwaardig geschoold en ook haar ervaringen zijn als zeer bruikbaar en welkom te beschouwen. Met als extra pré dat haar Nederlandse taal geen barrière vormt. Rationeel heb ik de keuze eigenlijk al gemaakt. Maar ik dwing mezelf breder te kijken dan enkel en alleen het verschil in taalniveau. Normaalgesproken ben ik van de taalregels, maar nu besluit ik voor een keer taaltolerant te zijn.

Vanuit het hart

Linda nam tijdens het sollicitatiegesprek een zekere hautaine houding aan van ‘voor jou 10 anderen’. Bij Rabya daarentegen, was uit haar actieve houding, sprankelende ogen en uit haar hart komende bewoording de ultieme wens voelbaar om aan de slag te kunnen. Een enorme drive. Niet zo zeer om financiële redenen, maar om het feit dat een baan voor haar de sleutel is naar participatie in de Nederlandse maatschappij. Een springplank om haar Nederlandse taal te verbeteren, haar sociaal netwerk te vergroten en haar zelfvertrouwen een boost te geven.

“Rabya wil meedoen, in de breedste zin des woords”

Meedoen

Alleen al het feit dat ze op gesprek mocht komen, zorgde bij haar voor een hartverwarmende dankbaarheid en waardering richting mij. Haar verhaal getuigt van doorzettingsvermogen en veerkracht, van oplossingsgericht denken en creativiteit. Zij beschikt over alle ingrediënten van een loyale, hardwerkende, flexibele werknemer. Rabya wil meedoen, in de breedste zin des woords. En dat verdient ze ook.

De vacature die ik in eerste instantie zag als een reguliere functie die ingevuld diende te worden,  verwordt ineens tot een gouden kans wanneer ik deze door de ogen van Rabya beschouw. Ik neem deze beslissing met mijn hart. Ik ga Rabya bellen…”

Deze tekst is gebaseerd op leservaringen met ambitieuze nieuwkomers. Als een soortgelijke situatie zich voor zou doen, is het jou, als werkgever, van harte gegund een gouden kracht aan te nemen en de voldoening te voelen van je potentiële functie als levensveranderaar. Jij hebt de sleutel in handen.

Word taalvrijwilliger!

Wil je bijdragen aan het zelfvertrouwen, de toekomstkansen en positie van mensen in de Utrechtse samenleving? Word ook vrijwilliger bij Taal Doet meer! Als coach, mentor of coördinator help je mensen sterker te staan in onze mooie stad. Voor meer info, check onze vacatures.

Lees meer verhalen

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!