Taal Doet Meer
#doemeermettaal

11 zomertips: aan de slag met taal!

Voor taalcoaches en deelnemers hebben we een aantal tips verzameld om ook in de zomer te blijven oefenen met taal. Een uitstapje, een app, woorden oefenen met flashcards. We hopen dat er voor iedereen iets tussen zit, zodat vrijwilligers genoeg inspiratie hebben om in de zomer samen met deelnemers te blijven oefenen met taal. En zodat deelnemers ook individueel aan de slag kunnen.

1. Lees een boek
Kom langs bij ons kantoor in de Alchemist voor een voorleesboek of leesboek. We hebben boeken voor alle taalniveaus. Voor taalcoaches handig om voor te lezen aan deelnemers. Maar voor deelnemers ook leuk om zelf te lezen in de zomervakantie. Ook online is er genoeg te vinden, zoals boeken die worden voorgelezen. Voorgelezen jeugdboeken vind je bijvoorbeeld op de websites van wepboek en gottmer.

2. Bekijk een film of soap
Bekijk een film in de taal die je wilt leren zonder of met ondertiteling. Op die manier luister je niet alleen bewust naar de taal, maar hoor je ook de manier waarop gesproken wordt. Je hoort de klanken en patronen. En je leert, als het meezit, ook nog iets over de cultuur. Hieronder een aantal tips:

Soap voor volwassenen op YouTube: Nieuw leven. Deze humoristische soap is gemaakt voor mensen die de taal aan het leren zijn. Het speelt zich af in Gent en je volgt twee gezinnen.
Soap voor jongeren: HOMIES is een online soap gemaakt voor en door jongeren.
Filmtips op Netflix: De wilde stad van Abatutu, Alles is liefde, Zwartboek en De Tweeling

3. Luister Nederlandstalige liedjes op YouTube en praat met elkaar over waarom het over de zomer gaat!

Het insmeerlied – Dirk Scheele
De wolken zijn verdwenen, de zon brandt op m´n benen
De zon is heel erg heet en overal voel ik zweet
Blöf – Holiday in Spain
Ik kan nergens heen
Maar in het zuiden wacht een vrouw
Bert Heerink – Julie July
Ze is mooi
als de zon

4. Maak kennis met de nieuwe bibliotheek op de Neude
Ben je al langs geweest bij de nieuwe bibliotheek? Er is veel te zien en te doen, ook in de zomer. Bekijk de agenda op de website van Bibliotheek Utrecht. Het is een fantastisch uitstapje. De collectie Nederlands leren is op de tweede verdieping te vinden.

5. Installeer een taal-app
De app Duolingo heeft leuke taaloefeningen. Elke dag kun je op een laagdrempelige manier nieuwe woorden leren. Ideaal tijdens de zomerperiode. De app kost niks! Ook de website oefenen.nl vind je mooie nieuwe online taaloefenprogramma’s. Kijk bijvoorbeeld deze zomer eens naar LINGO.

6. Leen een spelletje uit onze spelletjeskast
We hebben leuke spelletjes beschikbaar die je als taalcoach of deelnemer kunt lenen. Spelletjes zijn een leuke manier om contact te hebben met andere mensen en te oefenen met taal.

7. Bezoek het taalcafé
Tijdens het digitale Taalcafé spreken vrijwilligers met taalleerders om gesprekken te oefenen in het Nederlands. Het gesprek gaat elke keer over een ander thema. Het duurt ongeveer 2 uur. Voor meer info zie Taalcafé.

8. Flashcards maken
Laat je deelnemers zelf flashcards maken of kijk naar een programma waarmee je digitale flashcards kunt maken. Dit zijn kaartjes met tekeningen en het bijpassende woord. Je trekt ze uit je tas of opent de app op je telefoon en bekijkt de kaarten en je hebt weer een paar woorden geleerd. Het is een eenvoudige manier om je woordenschat te vergroten en onderhouden deze zomer.

9. Stoepkrijten met een zomerthema
Schrijf een berichtje voor je lieve buurvrouw of schrijf een tekstje op een pleintje. Komt er reactie?

10. Speurtocht of stadswandeling door de stad of in de wijk
Wandel samen met je taalcoach of deelnemer door de stad of doe een speurtocht. Op die manier kunnen jullie praten over wat jullie tegenkomen. Het Maxima Park in Leidsche Rijn heeft bijvoorbeeld een leuk speurtocht beschikbaar. En Speelbos Zuilen is een heerlijke plek waar kinderen avontuurlijk kunnen spelen. Het is ook leuk om daar als ouder met andere mensen te spreken.

11. Online museum!
Wist je dat je ook online naar kunst kijken en de Nederlandse taal kunt oefenen. Bij ‘Welkom in CODA – in huis’ kijk je online naar vijf kunstwerken die passen bij het thema. Bij elk kunstwerk beantwoord je een vraag. Ook lees je verhalen, kijk je naar filmpjes en maak je opdrachten. Zo leer je meer over kunst en oefen je ook Nederlands. Er zijn verschillende soorten vragen, van makkelijk tot moeilijk, zodat iedereen mee kan doen.

Lees meer: