Taal Doet Meer
#doemeermettaal

7 handige woordenschat oefeningen voor volwassenen

Woordenschat is bij het leren van een nieuwe taal enorm belangrijk. Want hoe meer woorden je kent, hoe meer je kunt begrijpen, lezen en vertellen. Ben je op zoek naar leuke manieren om nieuwe woorden te leren? Wij helpen je verder! Hieronder 7 tips, want met taal leren geldt: oefenen, oefenen, oefenen.

Tip 1 – Woordenlijst

Een handige tool is het maken van een woordenlijst met nieuwe woorden die je tegenkomt. Schrijf de woorden op met daarachter de betekenis. Door deze lijst elke dag te bekijken onthoud je de woorden sneller. Je kunt jezelf ook overhoren. Houd een papiertje over de betekenis van het woord en ga na of je de betekenis uit je hoofd weet. Door dit vaak te herhalen kan je de woorden in je hoofd stampen en vergeet je ze niet meer.

Tip 2 – Woordenweb

Een woordenweb maken helpt om meer woorden te leren bij een bepaald onderwerp. Je schrijft één woord in het midden van een papier. Daar omheen schrijf je zo veel mogelijk woorden die je kunt bedenken die met het hoofdwoord te maken hebben. Bijvoorbeeld bij het woord ‘natuur’, daar kun je woorden bij bedenken als planten, vogels, land, zee, aarde en ga zo maar door.

Tip 3 – Puzzels

In kruiswoordpuzzels, woordzoekers of cryptogrammen komen heel veel relatief onbekende woorden voor. Bovendien word je gedwongen over de betekenis van deze woorden na te denken om de puzzel op te lossen. Liever wat makkelijker beginnen? Start dan met kinderpuzzels, die gebruiken vaak minder moeilijke woorden. Zoek alle woorden uit de puzzel waarvan je de betekenis niet kent op en schrijf ze in je eigen woordenlijst (zie tip 1).

Tip 4 – Woordenboek

Pak eens een woordenboek en blader er doorheen. Je komt gegarandeerd gekke woorden tegen. Deze woorden onthoud je het makkelijkst omdat ze je opvallen. Schrijf ook die woorden op in je eigen woordenlijst!

Tip 5 – Spelletjes

Spelenderwijs leren is het leukst. Een makkelijk en leuk taalspelletje is Scrabble. Speel tegen een ander en bedenk woorden die veel punten opleveren. Je kunt het ook online spelen. Download de app Wordfeud op je telefoon en je kunt waar en wanneer je wilt tegen een onlinetegenstander spelen. 30 seconds en Memory zijn andere spellen die erg leuk en effectief zijn!

Tip 6 – Schrijven

Hou een dagboek bij! Het is enorm effectief om elke dag een paar minuten te nemen om je dag te omschrijven. Gebruik hierbij vooral Google Translate. Je wilt natuurlijk nieuwe woorden leren. Zo leer je woorden die aan je leven gelinkt zijn en die je waarschijnlijk vaker zult gebruiken.

Tip 7 – Lezen

De meest vanzelfsprekende, maar ook belangrijkste tip, is om veel te lezen. Context helpt heel goed. Je snapt woorden beter en kunt ze beter onthouden. Kies niet te moeilijke teksten om te lezen. Kies teksten die jou echt interesseren en laat dit variëren van kranten tot romans!

Hopelijk helpen deze tips. Maar wat essentieel is, is woorden blijven herhalen! Schrijf nieuwgeleerde woorden in je woordenlijst, lees deze vaak, overhoor jezelf en doe verschillende oefeningen met deze woorden. Stamp de woorden in je hoofd, door te herhalen. Heel veel succes!

Lees meer: