Taal Doet Meer
#doemeermettaal

Blijf bezig met taal – zomertips

De zomervakantie staat voor de deur! Misschien zie je de komende weken je taalgroepje, je pupil of je taalmaatje wat minder vaak dan normaal. Omdat het voor onze deelnemers belangrijk is om bezig te blijven met taal, delen we een paar zomervakantietips.

Maak samen een plan voor de zomervakantie. Hoe houden jullie deze zomer een beetje contact met elkaar? En hoe kunnen de deelnemers bezig blijven met taal? Hier alvast een paar ideeën:

  • Spreek af dat je elkaar elke week (bijvoorbeeld op het tijdstip van de taalcoaching) een foto stuurt. Dit kan een foto zijn van een leuke activiteit of een foto die past bij een bepaald thema. Je kunt er ook een (spraak-)berichtje bij sturen om toch een beetje contact te houden met elkaar.
  • Spreek met elkaar af dat je elkaar in de vakantie een kaartje stuurt. Op de kaart schrijf je wat je hebt gedaan in de vakantie en wat je nog gaat doen. Vergeet niet om van tevoren adressen uit te wisselen. Echte post is altijd leuk!
  • Lees of luister naar hetzelfde boek deze zomer. Je kunt een makkelijk leesboek kiezen of een luisterboek lenen uit de online bibliotheek. Leesboekjes voor verschillende niveaus kun je lenen van Taal doet meer. Mail naar taalconsulent@taaldoetmeer.nl. Na de vakantie kun je het boek samen bespreken.
  • Maak samen een bingokaart met kleine taalopdrachtjes die passen bij het niveau van je deelnemers. Doe dit samen, zodat de deelnemer zich zelf verantwoordelijk voelt en zodat het minder voelt als huiswerk. Krijgt iedereen zijn Bingo-kaart vol? Je kunt ook afspreken dat je elkaar appt, zodra er een vakje is afgekruist. Je kunt hier makkelijk een digitale bingokaart maken. Bijvoorbeeld:
Ik heb deze week 30 minuten televisie gekeken in het Nederlands. Ik heb deze week een Nederlands recept gemaakt. Ik heb deze week iemand een complimentje in het Nederlands gegeven.
Ik heb deze week 10 nieuwe woorden
geleerd.
Ik heb deze week een taal-app gedownload en ermee geoefend. Ik heb deze week met mijn buurman/buurvrouw Nederlands gepraat.
Ik heb deze week in de supermarkt gevraagd waar een product lag. Ik heb deze week een Nederlands verhaal gelezen. Ik heb deze week op www.oefenen.nl geoefend.

 

Meer ideeën? Check hier voor de zomertips van vorig jaar.

Lees meer: