Taal Doet Meer
#doemeermettaal

De beste taalcoachthema’s voor december

Kerst, Oud & Nieuw en… de zorgverzekering! Genoeg relevante thema’s om te behandelen deze maand. Maar welke materialen en werkvormen kun je daar nu het beste voor gebruiken? We delen graag wat tips.

De zorgverzekering

Niet zo feestelijk, maar wél heel zinvol om met elkaar te bespreken! Hebben de deelnemers in jouw groepje niveau A2? Dan kun je gebruik maken van het boekje ‘Een verzekering voor iedereen’ van de methode Melkweg.

Voor deelnemers met niveau A2+/B1 is het boekje ‘De zorgverzekering’ van de methode Gezonde Taal een aanrader.

Elke deelnemer krijgt een eigen boekje. Hier mag ook in worden geschreven.
Wil je gebruik maken van één van beide methoden? Stuur een mailtje naar taalconsulent@taaldoetmeer.nl, dan leggen wij de boekjes voor je klaar.

De feestdagen

Naast gesprekken over de feestdagen (vier je Kerst? Waarom wel of niet? Hoe wordt Kerst gevierd in het land waar je vandaan komt? Vier je Oud & Nieuw? Hoe doe je dat? Etc.), lenen de woorden die bij de feestdagen horen zich natuurlijk ook erg goed voor allerlei woordenschatspelletjes. Een paar ideeën:

30 seconden

Schrijf (minimaal 20) ‘feestdagenwoorden’ op losse briefjes. Zet een timer op je telefoon van 30 seconden (of iets langer, maar maximaal 1 minuut).

  • Maak twee teams
  • Uit team 1 komt 1 deelnemer naar voren. Hij/zij pakt een woordbriefje en omschrijft het woord dat op het briefje staat – voor het eigen team – zonder het woord zelf te noemen. Als het woord geraden is, wordt het volgende woordbriefje gepakt. Net zo lang tot de timer afgaat
  • De eerste speler uit team 2 doet hetzelfde. Ga door tot iedereen van beide teams geweest is
  • Wie aan het einde de meeste briefjes heeft, heeft gewonnen.

Kerstbingo

In dit bericht lees je hoe je een bingospel kunt maken. Gebruik woorden die iets met Kerst te maken hebben. Je kunt er voor kiezen om het woord zelf te noemen (eenvoudige variant) óf om een omschrijving te geven van het woord (moeilijkere variant).

Woordzoeker

Wist je dat je ook heel eenvoudig zelf een woordzoeker kunt maken?

  • Ga naar woordzoekermaken.nl
  • Typ de woorden die jij graag terug wilt laten komen in de puzzel
  • Het programma maakt automatisch een woordzoeker. Even printen en klaar!
  • Leuk om in tweetallen te laten doen tijdens de bijeenkomst. Meegeven als huiswerk kan natuurlijk ook.

Heb je zelf een goede tip? Een handige website of leuke werkvorm? We horen het graag! Mail ons op taalconsulent@taaldoetmeer.nl.

Lees meer: