Taal Doet Meer
#doemeermettaal

De leukste taalspelletjes voor kinderen!

Begeleid je een kind tussen de 8 en 13 jaar? En heb je behoefte aan wat nieuwe ideeën om de woordenschat uit te breiden en te spelen met taal? Lees snel verder!

Foto: Oktay Kalenderoglu

Op de jeugdmaterialenpagina van Taal Doet Meer vind je nu een heel handig documentje met meer dan 20 activerende taalspelletjes. Voor de meeste spelletjes heb je alleen pen en papier nodig (en soms een beetje ruimte en een portie durf…).

Hieronder vind je alvast twee voorbeelden:

  • Alles op z’n kop

Het tegenovergestelde is juist!

Benodigdheden
Niets

Instructie
Een van jullie is het ‘warhoofd’. Het warhoofd wijst naar een lichaamsdeel en geeft het de verkeerde naam. De andere speler antwoordt onmiddellijk omgekeerd! Bijvoorbeeld:

Het warhoofd wijst zijn/haar eigen voet aan en zegt: ‘Dit is mijn oor’. De andere speler reageert en wijst naar zijn/haar oor en zegt: ‘Dit is mijn voet’.

Probeer alles zo snel mogelijk te doen! Het gaat een keer fout (door het per ongeluk goed te doen…) en wissel dan van rol.

Betrek vooral broertjes, zusjes en ouders bij het spel!

  • Categorieënrooster

Categoriseer en leer!

Benodigdheden
Een rooster (zie onder) en pennen.

Instructie
Schrijf bovenaan het rooster verschillende categorieën naast elkaar. In de linker kolom vul je een woord in. De ander mag het rooster proberen in te vullen.

  Land Eten Dier Voorwerp
T Thailand Toast Tijger Tang
A Argentinië Aardbeien Aap Auto
F Frankrijk Friet Fazant Fles
E Engeland Ei Eland Enkelband
L Litouwen Lasagne Leeuw Lamp

 

Je kunt de pupil ook zelf een woord en categorieën voor jou laten bedenken.

Heb je zelf een leuk taalspelletje wat je graag met jou pupil speelt? Laat het ons weten! Mail naar taalconsulent@taaldoetmeer.nl

Lees meer: