Taal Doet Meer
#doemeermettaal

Gratis oefenmateriaal (voor jeugd)

We hebben een paar handige tips voor je op een rij gezet!

Onderwijsmateriaal

Voor leerlingen op de basisschool:

  • De Voorleesexpress: onze collega’s van de Voorleesexpress hebben een mooie verzameling van (voorlees-) video’s, spelletjes en opdrachten gemaakt. Zeer de moeite waard!
  • Kidsweek maakt elke week lesmateriaal voor begrijpend lezen voor basisschoolleerlingen. Omdat deze lessen niet in de klas gegeven kunnen worden, zijn er speciale lessen gemaakt die kinderen zelfstandig thuis kunnen doen. In de digitale leeromgeving van LessonUp vind je de lessen in het mapje ‘Kidsweek’. De opdrachten kun je zowel geprint als met een tablet maken.

Voor leerlingen op de middelbare school:
In de digitale leeromgeving van LessonUp zijn ook lessen beschikbaar voor jongeren die op de middelbare school zitten. Deze lessen zijn zo ingericht dat jongeren ze zelfstandig thuis kunnen doen. De lessen staan in het mapje ‘7Days Thuis’. De opdrachten kun je zowel geprint als met een tablet maken.

(Prenten)boeken, luisterboeken en verhalen

  • Bereslim boeken (jonge kinderen)
  • Luisterboeken van de Bibliotheek
  • Het Kinderopvangfonds heeft een serie geanimeerde prentenboeken gemaakt: de WePboeken. Deze boeken stimuleren de taalontwikkeling bij peuters door gebruik te maken van woorden, beelden, geluiden en de mogelijkheden van multimedia bij de verwerking. Je vindt de boeken hier.
  • ‘Huisarrest’ is een tiendelige serie voorleesverhalen over kinderen die vanwege een virus hun huis niet mogen verlaten. De serie wordt geschreven en voorgelezen door tien bekende kinderboekenschrijvers. De afleveringen zijn vanaf maandag 30 maart iedere dag om 14.00 uur te volgen en terug te kijken op website van De Schoolschrijvers.
  • Geniet samen met je kinderen van de leukste, mooiste en meest ontroerende (prenten)boeken. Auteurs, illustratoren, acteurs en presentatoren lezen voor uit hun eigen of favoriete (prenten)boeken op deze website.

Inclusieve kinderboeken

Wil je meer weten over inclusiviteit in kinderboeken en hoe we ervoor kunnen zorgen dat echt ieder kind zich kan identificeren met de personages in kinderboeken? Lees dan deze informatie voor meer achtergrond en een overzicht van cultureel sensitieve kinderboeken.

Bekijk ook de oproep van Marieke, een van onze coördinatoren bij de VoorleesExpress Utrecht!

Podcasts

Er zijn verschillende podcasts die je samen met je kind kunt luisteren. Deze vind je op verschillende websites of op Spotify. We hebben een aantal podcasts voor je op een rij gezet:

Handige websites

  • Op de website van De kleuteruniversiteit vind je tips om met jonge kinderen thuis te spelen en te leren.
  • Op de website van SchoolTV kunnen kinderen informatieve filmpjes kijken over verschillende onderwerpen en vakken op school. Ook kan er met behulp van spelletjes geoefend worden met taal en rekenen.
  • Via Kahoot kun je online een quiz maken. Met een code krijgen de deelnemers tegelijkertijd toegang tot de quiz en kunnen ze tegen elkaar spelen. Je kunt ook afbeeldingen toevoegen. Leuk om de woordenschat mee te trainen!
    We blijven deze lijst updaten. Heb je zelf goede tips? Laat het ons weten via taalconsulent@taaldoetmeer.nl.

Lees meer: