Taal Doet Meer
#doemeermettaal

Help! Mijn pupil leest niet – wat nu?

Als taalmentor weet je het waarschijnlijk al lang: dé manier om de woordenschat (en de wereld) van je pupil te vergroten is door meer te lezen. Met 15 minuten lezen per dag, leert een kind tot 1000 (!) nieuwe woorden per jaar. Maar waar begin je als jouw pupil gewoon niet zo’n lezer is? We delen graag wat handige tips!

Foto: Oktay Kalenderoglu

Tip 1: leesconsulent in de bieb

Ga samen naar de bibliotheek en vraag naar de leesconsulent. Zij of hij weet precies welke boeken er allemaal in huis zijn, waar andere kinderen enthousiast over zijn, in welk boek lekker veel plaatjes zitten, welk boek superspannend of juist heel grappig is.

Tip 2: lopende band lezen

Kies drie boeken uit (met behulp van de leesconsulent). Ga tegenover elkaar zitten en zet een timer op 2 minuten. Lees allebei 2 minuten in stilte in één van de boeken. Als de timer afgaat, pak je het volgende boek. Ook hierin lees je weer 2 minuten. Na 6 minuten heb je in drie boeken gelezen. Welk boek spreek het meest aan en wil je graag lenen? Waarom?

Tip 3: vertel eens…

Lees, als dat mogelijk is, hetzelfde boek. Maak afspraken over hoeveel je de komende week gaat lezen. Bedenk ook samen wat een goed moment is voor jouw pupil om te lezen: na het eten? Voor het slapengaan?

Voor het bespreken van het boek kun je gebruik maken van de methode ‘Vertel eens.’

Hoe? Bekijk eerst het instructiefilmpje ‘Vertel eens… Aanpak van Aidan Chambers’ via YouTube en maak vervolgens gebruik van de vragenkaartjes. Knip de vragen uit en leg ze op een stapel. Pak om de beurt een kaartje en beantwoordt de vraag.

Benieuwd naar nog mee tips om je pupil aan het lezen (of luisteren) te krijgen? Bekijk hier de Inspiratiekaart Leesplezier!

Heb je zelf een goede tip? We horen ‘m graag! Mail naar taalconsulent@taaldoetmeer.nl.

Lees meer: