Taal Doet Meer
#doemeermettaal

Inclusieve kinderboeken: 10 tips!

Een divers wereldbeeld is iets dat we elk kind zouden moeten meegeven. En hoe doe je dat? Met boeken! Maar dan wél inclusieve kinderboeken, niet alleen die vol staan met witte prinsessen en witte brandweermannen. Ook kinderen met een donkere huidskleur of een handicap mogen de hoofdrol spelen. En ook jongetjes kunnen prinsessenjurken dragen.

De positieve effecten van deze diverse verhalen en hoofdpersonen? We zetten ze op een rijtje:

  • Je weerspiegelt de hele maatschappij.
  • Kinderen leren verschillende perspectieven te waarderen, ook dat van anderen buiten henzelf.
  • Voor ieder kind dat in de minderheid is door bepaalde (culturele) verschillen, draagt het lezen van inclusieve verhalen bij aan het gevoel dat ze niet alleen zijn in wat ze voelen en ervaren.
  • Kinderen kunnen makkelijker vanuit verschillende denkbeelden naar situaties kijken. Ze zijn minder gevoelig voor sociale druk en stereotypering. (Bron)

Kinderen met een positieve, open blik laten opgroeien in een samenleving vol verschillen. Dat willen we toch allemaal? Deze diverse kinderboeken zijn hier perfect voor:

1. Zaza speelt doktertje

Vandaag liggen de knuffels van Zaza sipjes op de bank. Zijn ze ziek? Zaza onderzoekt ze één voor één. Bij Mo de slang plakt ze een pleister. Nu willen de anderen natuurlijk ook een pleister van Zaza, en nog iets anders…

Geschreven door Mylo Freeman. Voor kinderen vanaf 2 jaar.

2. Waar is mijn noedelsoep?!?

Wanneer Sam-Ming op school zit, kijkt hij uit naar de middagpauze. Dan kan hij smullen van de superverrukkelijke noedelsoep die zijn ouders voor hem hebben gemaakt. Dat is zijn lievelingseten. Maar wanneer Sam-Ming zijn rugtas opent, schrikt hij: zijn noedelsoep is verdwenen! Waar o waar is het gebleven?!?

Geschreven door Resa & Chee-Han Kartosen-Wong. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

3. Ik ben bruin!

Ik ben bruin! Ik ben mooi. Ik ben perfect. Ik heb deze tekening gemaakt. Ik heb deze woning gebouwd. Ik heb deze computer ontworpen. Ik heb deze marathon gelopen. Ik heb deze prijs gewonnen. Ik heb dit boek geschreven. Ik ben bruin! Ik ben geweldig. Ik ben net als jij.

Geschreven door Ashok Banker. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

4. Heb jij misschien Olifant gezien?

Olifant wil verstoppertje spelen. Dat kan hij HEEL ERG goed, zegt hij zelf. Zie jij waar Olifant gebleven is?

Geschreven door David Barrow. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

5. Prinses Arabella en de reuzentaart

Een feestelijk verhaal over prinses Arabella en haar vrienden. Omi, de oma van Arabella, is jarig. Wie bakt de grootste taart?

Geschreven door Mylo Freeman. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

6. Idje wil niet naar de kapper

Idje wil niet naar de kapper. Hij vindt zijn krullen mooi. En handig. Hij kan er mooie figuren mee maken en er van alles in bewaren, van zijn speelgoed tot vieze groente. Als de dag aanbreekt dat zijn keurige moeder het niet meer aankan, doen Idje en zijn magische afro er alles aan om mama te slim af te zijn.

Geschreven door Michael Middelkoop en Lisa van Winsen. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

7. Ada Dapper Wetenschapper

Het hoofd van Ada Dapper zit vol met vragen. Maar wanneer haar onderzoekstochten en uitgebreide wetenschappelijke experimenten iets te ver gaan, sturen haar vermoeide ouders haar naar de Denkstoel. Misschien dat ze daardoor op andere gedachten komt?

Geschreven door Andrea Beaty. Voor kinderen vanaf 5 jaar.

8. Julian is een zeemeermin

Julian ziet op een dag drie zeemeerminnen. Vanaf dat moment is niets meer wat het was.. hij heeft maar één grote wens: een zeemeermin worden. Wat vindt zijn oma daarvan?

Geschreven door Jessica Love. Voor kinderen vanaf 5 jaar.

9. Prinses Kevin

Kevin is een prinses. Daar kan iedereen nu wel om lachen, maar dat kan Kevin niks schelen. Kevin is een prinses, punt uit.

Geschreven door Michaël Escoffier & Roland Garrigue. Voor kinderen vanaf ca. 5 jaar.

10. De koning van de flat

Boele en Moes zijn beste vrienden. Ze wonen in een flat van tien verdiepingen waar altijd wel wat te beleven is. Je kunt ook een heleboel kattenkwaad uithalen in zo’n flat en toevallig zijn Boele en Moes daar heel erg goed in…

Geschreven door Marieke Smithuis. Geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 6 jaar, geschikt voor kinderen om zelf te lezen vanaf 8 jaar.

De meeste boeken zijn te leen in de bibliotheek, maar ook op het kantoor van Taal Doet Meer kun je inclusieve kinderboeken lenen. Veel leesplezier!

Op zoek naar meer inspiratie? Check onze handout ‘inclusieve jeugdliteratuur’

Lees meer: