Taal Doet Meer
#doemeermettaal

Nederlands oefenen in de praktijk: 10 tips voor jou en je pupil

De Nederlandse taal is lastig. Het leren ervan kan een uitdaging zijn, des te meer wanneer je – zoals 30.00 Utrechters – laaggeletterd bent. Gelukkig kun je elk dagelijks moment aangrijpen om te oefenen, zonder materiaal of voorbereiding!

Foto: Oktay Kalenderoglu

Digitaalweek

Taal Doet Meer wil helpen laaggeletterdheid in de stad te verminderen. Dit doen we gericht met het DigiTaalhuis Utrecht. Tijdens de digiTaalweek (8 t/m 14 september) besteden we extra aandacht aan het bestrijden van laaggeletterdheid. Tijdens deze themaweek worden er allerlei activiteiten georganiseerd in de stad, zoals een Taal- en digitaalbingo en leesgroepen. Bekijk het hele programma van de digiTaalweek hier.

Laagdrempelig taal oefenen

Hoe maak je het leren van de taal zo laagdrempelig mogelijk? Door te oefenen in de praktijk! En dat hoeft niet met alleen maar lezen… We geven je 10 tips voor het oefenen van het Nederlands in de praktijk, die je kunt meegeven aan jouw pupil – of die jullie gezellig samen kunnen doen:

  • Rollenspel

Het kan voor je pupil lastig zijn als er ineens vragen gesteld worden waarvan ze niet weet wat ze betekenen. Bijvoorbeeld in de supermarkt, bij de dokter of bij de kapper. Wat kan helpen is om deze situaties uit het dagelijks leven eerst na te bootsen. Daarvoor kun je samen een rollenspel doen! Boots de situatie na en stel vragen die er gesteld kunnen worden: “Heeft u alles kunnen vinden? Bonnetje erbij?”

  • Ga er (samen) op uit

Breng wat jullie samen hebben geoefend in de praktijk. Ga naar de supermarkt of ga een ijsje halen. Laat je pupil een vraag stellen aan de medewerker. “Waar liggen de appels? Welke smaak is jouw favoriet?”

  • Lees alles op wat je ziet

Maak een wandeling door de buurt. Laat je pupil alles hardop lezen en stel vragen over bepaalde dingen. “Wat staat er op het reclamebord? Hoe laat vertrekt de bus? Welke kant moeten we op?”

Tijdens een Taalwandeling gaan één anderstalige Utrechter en één Nederlandstalige Utrechter samen in gesprek. Tijdens de wandeling ontdek je de wereld om je heen en leer je elkaar en de stad beter kennen. Door laagdrempelige vragen oefen je samen de Nederlandse taal. Stap uit jullie comfortzone en laat jezelf en je pupil koppelen aan anderen. Zo leren jullie ook nog nieuwe mensen kennen!

  • Luister naar de radio

Op de radio wordt heel veel Nederlands gepraat. En ook al luister je niet aandachtig, je pikt toch dingen op. Geef je pupil de tip om de radio aan te zetten wanneer het kan. Bijvoorbeeld tijdens het vouwen van de was, het koken of tijdens het schoonmaken.

  • Meldingen lezen

Laat je pupil bijvoorbeeld een nieuws-app downloaden, zoals de NOS Nieuws app. Kies welke meldingen je wilt ontvangen. Zo krijgt hij of zij elke dag een melding met één zin van het nieuwsbericht. Ideaal zinnetje om Nederlands mee te oefenen.

Het Taalcafé is een plek waar Utrechtse taalleerders en Utrechtse vrijwilligers met elkaar in gesprek kunnen gaan en op informele wijze de taal oefenen. Het gaat daarbij om ontmoeten en spreken in de Nederlandse taal. Elke bijeenkomst wordt er over een bepaald onderwerp gepraat. Laat je pupil een Taalcafé bezoeken of ga er samen heen!

  • Schrijf een dagboek

Schrijfoefeningen zijn vaak lastig. Maar het fijne aan een dagboek bijhouden is dat niemand anders het hoeft te lezen. Wat heb je vandaag gedaan? Laat je pupil elke avond iets opschrijven, al is het in steekwoorden.

  • Kook een recept in het Nederlands

Voor alle kookliefhebbers is dit een hele leuke oefening. Zoek een lekker recept en ga gezellig kokkerellen. Met een recept met plaatjes of iconen moet je pupil heel ver kunnen komen!

  • Speel taalspelletjes op je telefoon

Aan het wachten op de trein, in de bus of bij de tandarts? Je pupil hoeft zich niet te vervelen. De verveling haalt hij of zij makkelijk uit de weg door met taal te oefenen op hun telefoon. Hiervoor zijn verschillende apps te downloaden, zoals Duolingo, Memrise of Drops.

Stimuleer je pupil vooral om ook zonder jou bezig te zijn met het oefenen van de Nederlandse taal. En dat hoeft dus niet alleen maar met lezen en lastige opdrachten. Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar stapje voor stapje zal het je pupil zeker lukken!

Lees meer: