Taal Doet Meer
#doemeermettaal

Zomerse taaltips – een paar ideeën

De zomer hangt weer in de lucht! Voor veel vrijwilligers een periode waarin het Taal Doet Meer-pitje wat lager staat. Hoe motiveer je jouw pupil of deelnemers om ook in de vakantie bezig te blijven met taal? We delen graag een paar praktische tips!

WhatsApp

Heb je een appgroepje met jouw deelnemers? Spreek af dat je elkaar wekelijks (bijvoorbeeld op het tijdstip van de taalcoaching) een foto stuurt. Dit kan een foto zijn van een leuke activiteit of een foto die past bij een bepaald thema (‘Naar buiten’, ‘Bloemen en bomen’, ‘Water’, etc.). Stuur een spraakberichtje mee en beschrijf wat er op de foto te zien is. Nodig de deelnemer(s) uit om hetzelfde te doen.

YouTube

Deel elke week een linkje naar het NOS nieuws van de week: een journaal in makkelijke taal van ongeveer 10 minuten. Elke woensdag staat er een nieuwe aflevering online.

Een ander fijn YouTube kanaal is dat van NT2 docent ‘Juf M’. Deel wekelijks een filmpje met je deelnemers om de woordenschat en grammatica uit te breiden (of op peil te houden…).

Oefenapp

De app Duolingo heeft leuke taaloefeningen. Elke dag kun je op een laagdrempelige manier nieuwe woorden leren. Ideaal tijdens de zomerperiode. De app kost niks! Ook op de website oefenen.nl vind je mooie nieuwe online taaloefenprogramma’s. Kijk bijvoorbeeld deze zomer eens naar LINGO.

Boek

Lees of luister naar hetzelfde boek deze zomer. Je kunt een makkelijk leesboek kiezen of een luisterboek lenen uit de online bibliotheek. Leesboekjes voor verschillende niveaus kun je lenen bij Taal Doet Meer: mail naar taalconsulent@taaldoetmeer.nl. Na de vakantie kun je het boek samen bespreken: wat vond je van het boek? Wat heb je geleerd? Wat was moeilijk of juist grappig?

Naar buiten!

Prik een datum, kies een park of groenstrook en nodig je deelnemers uit voor een zomerse picknick. Vraag hen om zelf hun favoriete hapje mee te nemen. Zin om daarna of daarvoor nog een wandeling te maken? Hier vind je tips om ook tijdens de wandeling actief met taal aan de slag te gaan.

Benieuwd naar de zomertips van voorgaande jaren? Klik hier of hier.

Lees meer: