Vrijwilligersbegeleider: de drijvende kracht binnen Taal Doet Meer!

Utrecht kent 169 verschillende nationaliteiten. Maar hoeveel ontmoet jij er op één dag? Taal Doet Meer helpt Utrechters verbinden en hun wereld verbreden. En onze vrijwilligersbegeleiders, die vormen daarin de onmisbare schakel!

“Intakegesprekken voeren met taalleerders vind ik heel leuk; onze deelnemers zijn zo enthousiast dat ze mogen gaan leren!” – Tineke (vrijwilligersbegeleider)

Zet je in!

Als vrijwilligersbegeleider ben je de drijvende kracht binnen Taal Doet Meer. Je bent vaste sparringpartner van een groepje taalvrijwilligers en houdt bijeenkomsten waarin ze elkaar van advies en inspiratie kunnen voorzien. Bovendien koppel je taalleerders en vrijwilligers aan elkaar en helpt hen het ijs te breken. Je hebt met iedereen contact, ontmoet veel nieuwe mensen uit diverse culturen en ontvangt bakken waardering van taalleerders, hun gezinnen en de vrijwilligers, die dankzij jou met veel plezier hun (vrijwilligers)werk kunnen doen!

Omdat je je uren super flexibel kunt indelen, is vrijwilligerswerk als vrijwilligersbegeleider gemakkelijk te combineren met een (fulltime) baan of al je fanatieke hobbies.

“Taal Doet Meer is een heel actieve en betrokken organisatie waar je hulp en inzet echt worden gewaardeerd.” – Sophie (vrijwilligersbegeleider)

Wat doet een vrijwilligersbegeleider?

Je begeleidt een klein groepje vrijwilligers en zorgt dat die met plezier aan de slag kunnen: je koppelt ze aan een deelnemer, helpt ze kennismaken en hebt regelmatig contact over wat ze allemaal meemaken. Hebben ze twijfels of vragen? Dan denk je mee. Onze taalconsulenten staan voor je klaar voor advies! Zo nu en dan kom je met je vrijwilligers samen om hun ervaringen te bespreken, zodat zij elkaar kunnen inspireren. Kortom: jij bent het gezicht van Taal Doet Meer en zorgt voor een goede sfeer!

Daarnaast maak je natuurlijk kennis met de cursisten in spé (of het gezin): waar woont iemand, wat is het taalniveau, wat wil iemand leren? Je koppelt de taalleerder aan het taalgroepje of de vrijwilliger die helemaal bij diegene past en checkt gedurende het jaar hoe het gaat.

“In dit werk kan ik mijn liefde voor mijn medemens kwijt, en zie ik ook nog eens de concrete resultaten” – Mirjam (vrijwilligersbegeleider)

Hoe werkt het?

Ervaring is niet nodig! Wij bieden je een introductiecursus zodat je vol zelfvertrouwen kunt starten. Je wordt ingewerkt en ondersteund door een projectleider van Taal Doet Meer. Als je wilt kun je regelmatig deelnemen aan een verdiepende workshop of evenement om andere vrijwilligersbegeleiders te ontmoeten en nieuwe kennis op te doen.

Je bent zo’n 2 tot 4 uur per week bezig met je vrijwilligerstaken en bent volledig vrij om die zo in te delen zoals het jou fijn uitkomt. Een half uurtje na je werk? Of juist een woensdagochtend? Het is aan jou!

Meld je vrijblijvend aan voor een kennismakingsgesprek

Geef je voorkeur en beschikbaarheid op, dan vertellen we je graag over de mogelijkheden! Zou je bij ‘Programma’ je voorkeur voor een leeftijdsdoelgroep willen aanvinken?

Veelgestelde vragen

Als vrijwilligersbegeleider ben je gemiddeld zo’n 2 tot 4 uur per week zoet. Dit hoeft geen vaste dag te zijn: je kunt je taken spreiden over de week of indelen op een moment waarop het jou goed uitkomt.

Omdat je je uren super flexibel kunt indelen, is vrijwilligerswerk als vrijwilligersbegeleider gemakkelijk te combineren met een (fulltime) baan of al je fanatieke hobby’s. Tussendoor even lekker op vakantie? Natuurlijk kan dat gewoon! Vrijwilligerswerk is immers een verrijking van je eigen leven, geen belemmering.

Nee, dat hoeft zeker niet. Veel van onze vrijwilligersbegeleiders begonnen zonder ervaring! We zullen je nooit zomaar voor de leeuwen gooien, maar helpen je juist jezelf te ontwikkelen. Je krijgt een training en goede begeleiding, dus je groeit vanzelf in je coachende taken en leert juist elke dag bij.

In overleg kun je vrijwilligersbegeleider worden bij een project naar keuze. Werk je graag met met volwassenen? Met jonge ouders? Of juist met tieners die aan hun Nederlands willen werken? Vind je het leuk om taalgroepjes te begeleiden, of liever 1-op-1 duo’s? Alles is mogelijk!

Binnen het project wordt je vervolgens ingewerkt. Als je klaar bent om te starten, ontvang je een klein, vast groepje van enkele vrijwilligers om te begeleiden. Zo weten zij jou goed te vinden en houdt jij het overzicht over waar zij staan en hoe het ze vergaat.

Uitvoerig! Natuurlijk leren we je alles over onze missie, het project waarvoor je vrijwilligersbegeleider wordt en de taken die daarbij horen. Je wordt door een medewerker van Taal Doet Meer ingewerkt. Daarnaast krijg je een training voordat je start, en kun je het hele jaar door terecht met vragen of voor advies. Door het jaar heen zijn er (vrijwillige) workshops, evenementen en ontmoetingen met mede-vrijwilligersbegeleiders.

Wist je dat we het kwaliteitskeurmerk Vrijwilligerswerk Goed Geregeld én de Vrijwilligersprijs hebben ontvangen voor ons unieke vrijwilligersbeleid?

Na je aanmelding zal één van onze collega’s contact met je opnemen voor een kennismaking: Wie ben je? Waarin wil je jezelf ontwikkelen? Welke doelgroep en welk soort project past goed bij jou?

We geven antwoord op al je vragen en vertellen je alles over de mogelijkheden. Vervolgens kun jij besluiten of vrijwilligersbegeleiding iets voor je is. Ga je starten, dan helpen wij je met een training, inwerkronde en alle andere zaken. Je komt gegarandeerd in een warm bad!

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!