Zuurvlees, ofwel “zoervleisj” in het Limburgs dialect, werd al gegeten in de Romeinse tijd en wordt daarom ook wel ‘het oudste gerecht van Nederland’ genoemd. Het is een ultieme smaakbom uit het zuiden van Nederland. Met mals gestoofd vlees (meestal rund of paard) in een saus van azijn, specerijen en wat ontbijtkoek, brengt het zoet en zuur samen. Een Limburgs streekgerecht dat met succes de rest van Nederland verovert.

Foto: Hay Kranen
• 800 gram veulen of paardenvlees (poulet); alternatief runderpoulet
• 4 dl. water
• 4 dl. blanke of natuurazijn
• 500 gram dikke uien
• 5 eetlepels appel-perenstroop (die is iets zoeter)
• 2 plakken ontbijtkoek
• 3 blaadjes laurier
• 2 kruidnagels
• 150 gram basterdsuiker
• peper uit de molen
• zout
Een traditioneel gerecht als Zoervleis krijgt traditionele garnituren:
• Appelmoes
• Mayonaise
• Zelf gemaakte dikke frites, gefrituurd zoals het hoort:
in 2/3 ossewit en 1/3 reuzel.
Eet Smakelijk!
(Recept: Café Sjiek Maastricht)
Dit recept is ingezonden door Sasja, 57 jaar uit Nederland
In Utrecht leven maar liefst 169 nationaliteiten bij elkaar. Maar niet iedereen weet elkaar te vinden of doet volwaardig mee. Wanneer je de Nederlandse taal nauwelijks spreekt, is het lastig om aansluiting te vinden met je buren, de bijsluiter van je medicijnen te lezen of te overleggen met de leraar van je kind. Daarom zorgen we er met zo’n 1000 vrijwilligers voor dat taal geen belemmering vormt. Geef je op als taalvrijwilliger en maak al met 2 uur per week het verschil!