Stadsnetwerk Taal & Huiswerk

Er zijn in Utrecht verschillende initiatieven die in samenwerking met vrijwilligers ondersteuning bieden op het gebied van taal en/of huiswerk aan leerlingen. Het sluiten van scholen vanwege corona in het in het voorjaar van 2020 heeft extra duidelijk gemaakt waarom deze ondersteuning nodig is. De meest kwetsbare leerlingen krijgen namelijk niet altijd dezelfde kansen als hun klasgenoten, omdat ouders bijvoorbeeld de taal niet goed spreken of geen mogelijkheid hebben om te helpen bij huiswerk. Samen met Gemeente Utrecht, vrijwilligersorganisaties, scholen in het basis- en voortgezet onderwijs, hogescholen en Universiteit Utrecht werken we samen aan gelijke kansen voor leerlingen. Dit doen we binnen het Stadsnetwerk Taal & Huiswerk. Dit is een netwerk van initiatieven die op basis van vrijwillige inzet ondersteuning bieden bij taal en/of huiswerk aan leerlingen tussen de 4 en 16 jaar.

Stadsnetwerk gelijke kansen

Het project Stadsnetwerk Taal & Huiswerk is als noodhulp gestart om de meest kwetsbare leerlingen te ondersteunen met taal en huiswerk. De scholen zijn nu weer volledig geopend, wat betekent dat het project Stadsnetwerk Taal & Huiswerk van Taal Doet Meer voor nu niet start met nieuwe koppels. Indien de scholen weer sluiten door een lockdown, zullen we de mogelijkheden opnieuw bekijken.

Gelukkig is het Stadsnetwerk Gelijke Kansen actief. Je vindt een overzicht van alle initiatieven die aangesloten zijn bij het Stadsnetwerk Taal & Huiswerk op de website www.taalenhuiswerkutrecht.nl. Je kunt een leerling direct aanmelden bij één van deze initiatieven. Taal Doet Meer heeft voorlopig een coördinerende rol binnen het Stadsnetwerk. We kunnen met je meedenken over welk initiatief passend is voor een leerling en eventueel doorverwijzen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met ons.

Word vrijwilliger

Wil jij misschien zelf aan de slag als vrijwilliger om leerlingen te helpen bij taal en/of huiswerk? Op taalenhuiswerkutrecht.nl vind je meer informatie over vrijwilligersvacatures in Utrecht.

Binnen dit project Stadsnetwerk Taal & Huiswerk starten geen nieuwe koppels meer, maar kijk eens naar Taalmentoraat Online.  Dit is een vervolg op het Stadsnetwerk Taal & Huiswerk. Lees bijvoorbeeld de vrijwilligersfuncties online taalmentor of coördinator online taalmentoraten.

Vragen?

Bel/mail Anne

Anne Rutten
06-164 275 74

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!