Eerlijke kansen

Campagne Eerlijke Kansen

Van november 2021 tot en met maart 2022 gaan we aan de slag met het thema ‘Eerlijke Kansen’.

Doe mee! Aanmelden kan via deze link.

Meet-up Eerlijke Kansen met Bouchra Dibi (29 november 2021)

Op 29 november was het eerste evenement van de Eerlijke Kansen-campagne: de meet-up over eerlijke kansen in het onderwijs met Bouchra Dibi. Bouchra Dibi is al jaren actief in de wijk Overvecht en als adviseur en onderzoeker betrokken bij ‘Krachtwijken’ – een organisatie die bruggen bouwt tussen wijkbewoners, scholen en organisaties in de wijk.

Bouchra ging in haar presentatie specifiek in op kansenongelijkheid in het onderwijs en in (kwetsbare) wijken. Ze vertelde onder andere dat leerlingen op basisscholen in kwetsbare wijken een grote achterstand ten opzichte van leeftijdsgenoten in andere wijken hebben. Hierdoor blijft talent onderbenut. Door middel van haar eigen ervaringen illustreerde Bouchra wat er op dit moment zichtbaar is op scholen en gaf ze concrete ideeën mee om zelf aan de slag te gaan, met als doel: eerlijke kansen voor ieder kind.

Het was een interessante avond, met een inspirerend verhaal, boeiende vragen en antwoorden en nieuwe ideeën. Een perfect begin van de campagne, waardoor we nu allemaal aan de slag kunnen!

Wekelijkse challenges (3 januari – 7 maart 2022)

Wanneer je je inschrijft, krijg je wekelijks, vanaf 3 januari, een nieuwe ‘Eerlijke Kansen-challenge’ in je mailbox. Van onderwijs tot arbeidsmarkt, en van persoonlijk tot ver van huis, we kunnen allemaal aan de slag met het thema eerlijke kansen. In 10 weken kijken we samen wat je zelf kunt doen. Deel je ervaringen vooral met #EerlijkeKansen of mail naar eerlijkekansen@taaldoetmeer.nl

Schrijf je in via deze link.

De challenges zullen onderaan deze pagina ook wekelijks online verschijnen.

College In gesprek over Eerlijke Kansen (24 januari 2022)

Op 24 januari was het zover: het eerste Taal Doet Meer college van 2022! Het college vond helaas online plaats, maar dit maakte het onderwerp niet minder interessant. We gingen namelijk in gesprek over eerlijke kansen met spreker Halleh Ghorashi. Als hoogleraar Diversiteit en Integratie aan de Vrije Universiteit Amsterdam werkt Halleh al jaren aan het thema diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt. In oktober 2021 won ze voor haar onderzoek over vluchtelingen en diversiteit de Impact Award. Halleh is dus de aangewezen persoon om ons mee te nemen in het thema eerlijke kansen op de arbeidsmarkt.

Zie hier de impressie van het college. Het hele college kan ook worden terug gekeken via de livestream.

Eerlijke kansen op de arbeidsmarkt: Crowdfunding Eigen Kracht

Op Eigen Kracht op zoek naar een baan in Utrecht. Daar gaan Utrechters met een andere moedertaal dan het Nederlands tijdens het project Eigen Kracht mee aan de slag, met hulp van vrijwilliger coaches. Het vinden van een baan is voor hen namelijk niet zo makkelijk. Het sollicitatieproces verloopt vaak anders dan in het land van herkomst. Het ontbreken van kennis over hoe dat hier gaat, het cultuurverschil en de taalbarrière vormen obstakels om te solliciteren voor een baan, terwijl deelnemers vaak wel over inhoudelijke vaardigheden beschikken. Het is zonde en onnodig om deze mensen weer op niveau 1 te laten beginnen in Nederland. Deze mensen hebben veel meer in hun mars en kunnen veel bijdragen aan de samenleving. 

Het project Eigen Kracht biedt begeleiding aan deze Utrechters. Maar dit kost geld. Met financiële ondersteuning van gemeente, fondsen en bedrijven kunnen we veel Utrechters helpen. Maar niet zoveel als we zouden willen. Met de opbrengsten van de crowdfunding willen we uiteindelijk tien extra deelnemers begeleiden. Hiervoor hebben we 15.000 euro nodig. Wil jij je inzetten voor eerlijke kansen voor deze Utrechters, zodat zij een passende baan kunnen vinden? Support dan onze crowdfunding via taaldoetmeer.kentaa.nl.

Challenges per week

Via onderstaande links kun je teruglezen over de challenges:

Meer info over de campagne?

Neem contact op via eerlijkekansen@taaldoetmeer.nl