Taal Doet Meer 35 jaar! Vier je mee?

Het is feest! Taal Doet Meer bestaat 35 jaar. Dit jaar vinden er daarom verschillende activiteiten en evenementen plaats. Wij vieren dat er al duizenden Utrechters met elkaar verbonden zijn via onze projecten. We vieren de onuitputtelijke inzet van onze vrijwilligers. We vieren het doorzettingsvermogen van alle deelnemers die zo keihard hun best doen het Nederlands onder de knie te krijgen. We vieren dat we door de jaren heen zoveel goede relaties hebben opgebouwd waarmee we fijn samenwerken en dat er zoveel bedrijven zijn die ons steunen. En nog veel meer! Op deze pagina zie je wat we allemaal van plan zijn. We hopen je tijdens een van de activiteiten tegen te komen!

Geschiedenis

Taal Doet Meer werd opgericht onder de naam Interkerkelijke Stichting Kerken en Buitenlanders (ISKB), als initiatief van een aantal Utrechtse kerken. In 2013 is de organisatie omgedoopt in Taal Doet Meer, omdat het leren van de Nederlandse taal een rode draad is in ons werk. Maar het gaat niet alleen om taal, het gaat om meer! Cursisten leren de samenleving beter kennen en bouwen een netwerk op, scholieren presteren beter op school en zitten beter in hun vel, vrijwilligers verbreden hun blikveld, ontwikkelen hun sociale vaardigheden en dragen bij aan begrip en samenhang binnen de Utrechtse samenleving!

Lees hier meer over onze geschiedenis

Film

Ter ere van 35 jaar Taal Doet Meer wilden wij graag een organisatiefilm maken. Een film die laat zien wat de impact van Taal Doet Meer is en welke mooie verbindingen er kunnen ontstaan. De film duurt 6,5 minuut en is hieronder te zien!

Activiteiten

Doorlopend – Extra workshops en jubileum-uitjes voor kinderen

Het hele jaar door maken wij het mogelijk dat de jeugd uit onze projecten leuke workshops kan volgen. Zoals elk jaar kunnen vrijwilligers samen met hun pupil een leuk uitje doen, maar dit jaar voegen we daar een reeks extra, bijzondere uitjes aan toe voor de koppels van onze projecten Taalmentoraat en School’s cool. We starten eind september met een schilderworkshop in het Wilde Westen in Oog in Al. Tijdens de workshop kunnen de koppels samen een creatief kunstwerk maken. Eind oktober zijn we te gast op het landgoed Oostbroek. Hier gaan de koppels tijdens een speurtocht samen de natuur ontdekken. Eind van het jaar volgt dan een uitstapje naar de ontdekhal in Overvecht waar zij spelenderwijs meer leren over techniek en innovatie. Alle koppels van Taalmentoraat en School’s cool ontvangen voor die tijd een uitnodiging via de mail. Geïnteresseerde koppels die zich nu al willen aanmelden kunnen contact opnemen via jeugd@taaldoetmeer.nl.

23 september 2021 – Loop naar de Dom

Op 23 september 2021 maakten we met een grote diversiteit aan Utrechters een taalwandeling. We liepen in kleine groepen van drie á vier personen die startten vanaf tien verschillende bedrijfslocaties en eindigden op het Domplein. Daar sloten we het evenement samen feestelijk af (coronaproof). We hebben de afgelopen tijd positieve ervaringen opgedaan met taalwandelingen, samen met Bapaho. Lees er hier meer over. We vormden op 23 september kleine groepjes van medewerkers van bedrijven en deelnemers en vrijwilligers van Taal Doet Meer. De groepjes leerden onderweg elkaar en de stad beter kennen. Lees hier een verslag van het evenement

Loop naar de Dom werd financieel mede mogelijk gemaakt door onze businesspartner ICM opleidingen en trainingen.

27 oktober 2021 – Utrechters praten met Utrechters i.s.m Universiteit Utrecht

De zesde editie van Utrechters praten met Utrechters staat in het teken van de lustrumvieringen van UU, UMC Utrecht en Taal Doet Meer. De Universiteit Utrecht en UMC Utrecht vieren dit jaar 385 jaar wetenschap in Utrecht, met als thema “Morgen maken we samen”. In dit lustrumjaar worden studenten, alumni, medewerkers en de bewoners van Utrecht uitgenodigd om na te denken over de toekomst van de stad. Taal Doet Meer viert dit jaar haar 35-jarig bestaan.

Onze gezamenlijke droom is dat alle Utrechters met elkaar praten. Juist ontmoetingen tussen mensen met verschillende achtergronden dragen bij aan meer verbondenheid en begrip in de stad. Daarom organiseren we op 27 oktober 2021 samen het evenement  Utrechters praten met Utrechters. Nederlandstalige en anderstalige Utrechters ontmoeten elkaar en gaan in gesprek over thema’s die ze belangrijk vinden voor het samen leren, werken en wonen in Utrecht.

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!