Werknemersvrijwilligerswerk

Voor veel Utrechters, jong en oud, vormt taal een probleem om mee te doen in de samenleving. Eén op de tien volwassenen is laaggeletterd. En 15% van de scholieren verlaat het onderwijs met risico op laaggeletterdheid. Taal Doet Meer wil graag met partners in de stad werken aan een sociaal en taalvaardig Utrecht. Utrechtse bedrijven kunnen hieraan bijdragen in de vorm van werknemersvrijwilligerswerk, zowel online als offline. Lees hier wat werknemersvrijwilligerswerk inhoudt en kijk wat jij kunt doen!

Wat is werknemersvrijwilligerswerk?

Werknemersvrijwilligerswerk houdt in dat medewerkers van een bedrijf hun tijd en/of kennis belangeloos beschikbaar stellen voor een maatschappelijke organisatie. Dit kan door inzet bij eenmalige activiteiten, of door het maken van structurele afspraken. Bij Taal Doet Meer kun je kiezen om aan individuele activiteiten mee te doen, maar we hebben ook opties voor activiteiten met het hele team. Werknemersvrijwilligerswerk is een concrete manier voor bedrijven om hun betrokkenheid bij de samenleving te tonen.

Waarom werknemersvrijwilligerswerk?

Vrijwillige inzet van medewerkers levert vier keer winst op!

  • Winst voor de medewerkers: zij kunnen praktisch bijdragen in de samenleving, vaardigheden leren zoals coachen, en hun netwerk uitbreiden met mensen buiten hun ‘bubbel’
  • Winst voor het bedrijf of de organisatie: meer tevreden medewerkers, een positief imago van de organisatie naar buiten toe, praktische invulling MVO en Social Return On Investment (SROI)
  • Winst voor meertalige Utrechters (jong en oud): zij oefenen met de Nederlandse taal, vergroten hun kansen en breiden hun netwerk uit
  • Winst voor Taal Doet Meer: vrijwilligersfuncties worden vervuld, en naast de inzet van ‘mensen’ uit het bedrijfsleven, bestaat de samenwerking vaak ook uit ‘middelen’ en ‘munten’.

“Iedereen was enthousiast over het vrijwilligerswerk bij het taalcafé. Het leverde hen nieuwe contacten op, meer waardering voor de situatie van nieuwe Utrechters en een goed gevoel om mensen te helpen met hun Nederlands. Voor Presenter als organisatie was de samenwerking met Taal Doet Meer ook waardevol. Behalve dat we als organisatie meer maatschappelijk betrokken waren, haalden werknemers ook meer voldoening uit hun werk.” – Sanne Heil van Presenter

Mogelijkheden bij Taal Doet Meer

Bij Taal Doet Meer zijn veel mogelijkheden voor vrijwilligerswerk, zo ook voor werknemers die bij willen dragen aan taal en meedoen in Utrecht. We hebben een aantal vrijwilligersfuncties geselecteerd die toegankelijk zijn voor mensen die het vrijwilligerswerk combineren met een betaalde baan.

  • Voorlezen: je komt twintig weken lang elke week een uur thuis bij een gezin met kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Samen met het gezin gaat de voorlezer aan de slag met de taalontwikkeling door voor te lezen en taalspelletjes te spelen.
  • Taalmentoraat: je begeleidt gedurende 20 weken elke week een uur individueel een Utrechtse scholier. De focust ligt op het vergroten van leesplezier en taalvaardigheid. Dit kan offline of online.
  • Taalcafé: je gaat eenmalig of vaker een Taalcafé in gesprek met volwassenen die willen oefenen met het spreken van de Nederlandse taal. Je kunt ook een half jaar wekelijks één of twee collega’s laten aansluiten in een Taalcafé.
  • Versterk je Netwerk: Je wordt met jouw collega’s gekoppeld aan één of meerdere anderstalige werkzoekenden. Je maakt laagdrempelig kennis in een actief en praktisch kennismakingsprogramma van 6 weken. Je bedenkt zelf activiteiten die passen bij jullie werkomgeving om de taalvaardigheid en netwerken van de anderstalige werkzoekenden te vergroten.

Taal Doet Meer zorgt dat vrijwilligers goed voorbereid aan de slag gaan, door vooraf een starttraining aan te bieden en te zorgen voor materialen en advies. Ook evalueren en reflecteren we de activiteiten na afloop voor een optimaal resultaat.

Hoe organiseer je werknemersvrijwilligerswerk?

Wil je jouw medewerkers of collega’s inspireren om samen vrijwilligerswerk te doen, maar twijfel je over hoe je dit kunt organiseren? Sanne Heil, contentspecialist bij Presenter, wilde graag samen met haar collega’s aan de slag voor Taal Doet Meer. Zij overtuigde haar baas en zo ontstond een waardevolle samenwerking. Hoe Sanne dit heeft aangepakt en wat het opleverde? Dat kun je hier lezen. En Mandy van Schaaik, projectcoördinator bij a.s.r. foundation, zette met Taal Doet Meer een voorleestraject op voor medewerkers. Lees het hier! Je kunt natuurlijk altijd onderstaand formulier invullen. Dan gaan we samen in gesprek over alle mogelijkheden en bekijken we welke samenwerking het best past.

Meer informatie en aanmelden

Wil je met jouw bedrijf werknemersvrijwilligerswerk organiseren in samenwerking met Taal Doet Meer? Of wil je vrijblijvend in gesprek over de mogelijkheden? Laat via het formulier hieronder je gegevens achter en wij nemen contact met je op!

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.

Inspiratieverhalen

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!