Vrijwilligers voor diverse Taalcafé’s

“Wat mij vooral opviel, was hoe gemotiveerd de deelnemers waren. De dames bij mij aan tafel deden dit voor het eerst en hadden zichtbaar de wil om snel Nederlands te leren. Ik vond dit mooi om te zien, en weet ook zeker dat ze nog vaak terug zullen komen.”

Help je graag iemand die wil oefenen met de Nederlandse taal? En lijkt het je leuk om op een laagdrempelige manier in gesprek te raken met anderstaligen? Ook wanneer je niet wekelijks beschikbaar bent, ben je welkom als vrijwilliger in een van onze Taalcafé’s. 

Wat doe je als vrijwilliger bij het Taalcafé?

Onder veel nieuwkomers/taalleerders is er een grote behoefte om hun stadsgenoten te leren kennen en Nederlands te oefenen. Het taalcafé is een laagdrempelige manier waarop anderstalige Utrechters en Utrechtse taalvrijwilligers met elkaar in kleine groepjes het gesprek aangaan. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee en met behulp van leuke taalspelletjes en spreekkaarten.

Er wordt over veel verschillende onderwerpen gesproken. Familie, sport, gekke spreekwoorden of een bijzondere hobby; alles komt voorbij. Sommige vrijwilligers en deelnemers doen iedere week mee, anderen wanneer het hen uitkomt. Er is altijd een vrijwillige coördinator aanwezig die rondloopt, vragen beantwoordt en aanschuift bij verschillende tafels.

Wat heb je in huis?

– Je hebt affiniteit met taal en culturen
– Je staat open voor nieuwe ontmoetingen
– Je bent communicatief vaardig en geduldig
– Je vind het leuk om anderen te helpen met hun Nederlands

Wat krijg je ervoor terug?

Met jouw inzet zorg je ervoor dat Utrechtse taalleerders hun mondelinge taalvaardigheid kunnen oefenen. Zo kunnen zij gemakkelijker contact maken met anderen en meedoen in de Utrechtse maatschappij. Zinvol werk dus met een grote maatschappelijke impact! Tegelijkertijd leer jij andere culturen kennen, krijg je wekelijks een hoop gezelligheid mee en staat jouw vrijwilligerswerk goed op je CV.

Iets voor jou?

Je kunt gewoon binnen lopen en je hoeft je niet vooraf aan te melden.
Met een hoge opkomst van deelnemers hebben wij altijd behoefte aan vrijwilligers! Klik hier voor meer informatie over de locaties en tijden van de Taalcafés.

Kom je voor de eerste keer? Zorg dan dat je 15 minuten voor aanvang aanwezig bent. Zo kunnen ze je meer vertellen over wat je gaat doen.

Je kunt je aanmelden of informatie opvragen bij Soledad, via taalcoaching@taaldoetmeer.nl of gewoon langskomen. Wees welkom!

Praktische info

Aantal uur:
2 uur p/week, wanneer beschikbaar
Duur:
Naar eigen wens
Doelgroep:
Volwassenen
Samenstelling: Groep
Wijk:
Kanaleneiland, Leidsche Rijn, Vleuten, Overvecht, Zuilen of Centrum
Ontwikkel je in:
Sociale vaardigheden, taalcoaching, groepsdynamiek, andere culturen
Ervaring:
Niet nodig

Meer informatie?

Bel/mail Soledad

Soledad Asselman
06 – 185 794 91

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!