Taal Doet Meer
Word taalvrijwilliger voor jeugd of volwassenen in Utrecht
“Het geeft me zoveel voldoening! Hoe kon ik ooit twijfelen of ik wel een uurtje per week kon missen?”

Zet je in voor een ander en help Utrecht verbinden

In Utrecht leven 169 nationaliteiten bij elkaar. Het is wat onze mooie stad zijn kracht geeft! Maar lang niet iedereen doet volwaardig mee. Wanneer je de Nederlandse taal niet spreekt, wordt het lastig kletsen met de buurman, solliciteren naar een baan, of omgaan met je klasgenoten. Een taalbarrière verkleint je wereld enorm.

Zet je in!

Daarom zet Taal Doet Meer zich al 35 jaar in: voor Utrechters, door Utrechters. Sluit je aan bij 900+ mensen zoals jij en maak het verschil als taalcoach, maatje of coördinator. Jij zet je toch ook in voor eerlijke kansen voor héél Utrecht?

Vrijblijvend aanmelden voor een kennismaking

Ook iets betekenen voor een ander? Geef je voorkeur op, dan informeren we jou over de mogelijkheden.

✔ Professionele organisatie
✔ Gratis lesmaterialen
✔ Tevredenheidsscore van 91%

Aanmelden

Eerst meer weten?
Vraag onze brochure aan!

uit 5 reviews

3 soorten taalvrijwilligerswerk

 1. Taalmaatje (jeugd)

  Als kind van anderstalige ouders is het niet altijd gemakkelijk meekomen. Zonde, want een goede start in de jeugd is een belangrijke pijler voor gelijke kansen in de toekomst. Help jij een Utrechts kind met meer zelfvertrouwen en een goede start?

 2. Taalcoach (volwassenen)

  Taal is nodig om een gesprekje aan te knopen met je buurman, een baan te vinden, naar de dokter te gaan of met de docent van je kinderen te praten. Als taalcoach help jij een ander de taal te oefenen en zo volwaardig mee te doen in de samenleving.

 3. Vrijwilligersbegeleider

  Als coördinator of vrijwilligersbegeleider vorm je de onmisbare schakel in onze missie! Je koppelt taalleerders en vrijwilligers aan elkaar en bent vaste sparringpartner van een groepje taalvrijwilligers. Je ontmoet veel nieuwe mensen uit diverse culturen.

 • Bij Taal Doet Meer hebben we voor iedereen passend vrijwilligerswerk. Of je nu wilt voorlezen aan kleine kinderen of juist warm wordt van het coachen van volwassenen. Wij vinden de functie waarin jij helemaal tot je recht komt!

  Binnen onze jeugdprojecten help je als voorlezer of taalmaatje een kind/jongere met taalplezier, woordenschat en leesvaardigheid. Door te kletsen, boeken te lezen, spelletjes te doen of erop uit te trekken. Onze volwassen deelnemers komen samen in taalgroepen, waar je als taalcoach zorgt voor een informele, gezellige sfeer om met elkaar te oefenen met Nederlands spreken en lezen.

  Wij hebben door de jaren heen onze eigen materialen ontwikkeld om uit te putten. Ook kun je gratis deelnemen aan trainingen om jezelf te verdiepen. Zo help je niet alleen de ander, maar ontwikkel je ook zelf belangrijke vaardigheden.

  Alle verschillende mogelijkheden vind je bij onze vrijwilligersvacatures.

 • Wist je dat je al taalvrijwilliger kunt worden vanaf 1,5 uur per week, gewoon bij jou in de buurt? Daarmee maak je al een enorm verschil!

  Onze jeugdprojecten vinden meestal plaats in de middag, wanneer de leerling uit school is. Je draagt dan bij voor een vast aantal weken, variërend tussen 20 weken en 1,5 jaar. Onze taalgroepen voor volwassenen zijn er zowel overdag als in de avond. Deze lopen aansluitend door. Als je wilt kun je hier dus ook een jarenlange band opbouwen met de deelnemers.

  Tussendoor op vakantie? Natuurlijk kan dat gewoon. Vrijwilligerswerk is immers een verrijking van je eigen leven, geen belemmering.

 • We hebben uitvoerige intakes met vrijwilligers én deelnemers. Zo kunnen we een match maken die goed bij jou past. Want hoe leuk is het als de taalleerder die je begeleidt en jijzelf dezelfde hobby’s of interesses hebben? Dat maakt het des te gezelliger en je zit nooit om gespreksonderwerpen verlegen 🙂. We proberen altijd een match bij jou in de buurt te zoeken, zodat je niet de hele stad door hoeft op je fiets. Ténzij je dat graag wilt, natuurlijk.

 • Hoewel we er natuurlijk altijd naar streven om je zo snel mogelijk te laten starten, is dit afhankelijk van het project waarbinnen je je wilt inzetten. Sommige projecten, zoals School’s cool, hebben een vaste startmaand per jaar. Bij andere projecten hangt het er vooral vanaf hoe snel we een passende match voor je hebben. Afhankelijk van de wijk waarin je woont, je beschikbaarheid en het het aantal deelnemers op de wachtlijst kan dit een paar weken of zelfs enkele maanden duren.

 • Nee, zeker niet! Veel mensen twijfelen of ze het taalvrijwilligerswerk wel ‘kunnen’, maar dat blijkt altijd onterecht. Je bent als taalvrijwilliger geen docent, maar een betrokken medeburger. We begeleiden je uitvoerig, je krijgt een gratis starttraining en we hebben volop materiaal en expertise in huis om uit te putten. Enthousiasme, interesse in de ander en goede sociale vaardigheden zijn dan ook veel belangrijker!

  Wil je je jarenlange ervaring als docent inzetten en je eigen materiaal ontwikkelen? Alleen maar leuk! Maar ook als je nog nooit iets met coaching hebt gedaan, ga je het super doen. We zullen je nooit zomaar voor de leeuwen gooien, maar kijken wat het beste bij jou past en waar jij je uitdaging uit haalt.

 • Nee hoor, er zijn verschillende projecten waarbinnen je je kunt inzetten als Nederlands niet je moedertaal is! Meerdere oud-deelnemers zijn later taalvrijwilliger bij ons geworden.

  Het is fijn als je zelf de Nederlandse taal op voldoende niveau beheerst, maar de taal foutloos spreken is lang niet altijd nodig. We denken graag mee welke vrijwilligersfunctie goed bij je past.

 • Uitvoerig! Natuurlijk gaan we mee met het eerste bezoek aan een nieuwe groep of deelnemer. Daarnaast krijg je een hoogwaardige training voordat je start.

  Een coördinator wordt je vaste aanspreekpunt, zodat je precies weet bij wie je terecht kunt. Daar kun je het hele jaar door aankloppen met vragen of voor advies. Onze taalconsulenten denken mee over passende materialen en oefeningen om jouw deelnemer(s) verder te helpen. En regelmatig zijn er workshops, trainingen, evenementen en ontmoetingen met medevrijwilligers, waar je gratis aan deel kunt nemen.

  Wist je dat we het kwaliteitskeurmerk Vrijwilligerswerk Goed Geregeld, het Appeltje van Oranje én de Vrijwilligersprijs hebben ontvangen voor ons unieke vrijwilligersbeleid?

 • Eén van onze collega’s zal je bellen of mailen om een kennismaking te plannen. Hou je mail/telefoon dus goed in de gaten!

  Tijdens de kennismaking leggen we uit wat we doen en leren we graag meer over jou: Wie ben je? Wat vind je leuk om te doen? Waarin wil je jezelf ontwikkelen? Hoeveel tijd heb je beschikbaar?

  Samen bespreken we onze programma’s en de mogelijkheden. We geven antwoord op al je vragen en vertellen je stap voor stap over onze werkwijze. Vervolgens kun jij besluiten óf en waar je je wilt inzetten. Ga je starten, dan helpen wij je met een training, koppeling en alle andere zaken. Je komt gegarandeerd in een warm bad!

Aanmelden

Eerst meer weten? Vraag onze brochure aan!

Zij gingen je voor: