Taal Doet Meer
#doemeermettaal

Leuke spreekoefening: ‘Zoek de verschillen!’

‘Zoek de verschillen’ kennen we natuurlijk als kinderpuzzel, maar dit spelletje is ook goed te gebruiken als spreekoefening. Je kunt er bijvoorbeeld heel goed voorzetsels mee oefenen (voor, achter, naast). De oefening kun je één op één of in een groep doen. Ook online werkt het goed, als je jouw scherm deelt tijdens het videobellen.

Hoe werkt het?

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden om deze spreekoefening goed te laten verlopen:

De deelnemers moeten uitleggen welke verschillen ze zien. Aanwijzen is verboden! Als je de oefening online doet, is dit probleem al voor je opgelost. Als je ‘live’ afspreekt, zul je merken dat je hier streng in moet zijn. Iedereen is geneigd snel zijn vondst te delen. Juist daarom is deze opdracht zo goed als spreekoefening. Mensen willen spreken!

Pas de regels aan naar het niveau van de deelnemer(s). Beginners mogen nog best met één woord spreken (bijvoorbeeld “ster”, “wolk”). Hiermee vergroten ze hun woordenschat, zeker als je met een groep bent. Gevorderde deelnemers mag je best vragen om een mooie zin te maken (bijvoorbeeld “Op het bovenste plaatje heeft de auto geen ster”).

Geef de deelnemers een ‘kapstokzin’ waar ze hun vondsten aan kunnen ‘ophangen’. Bijvoorbeeld: “Op het bovenste plaatje heeft/is/zie ik een……….en op het onderste plaatje wel/niet”. Op deze manier kun je een lange zin inslijpen doordat de zin telkens weer gebruikt wordt. Zo worden woordvolgorde, uitspraak en intonatie ingeslepen. Je kunt hier ook feedback op geven. De kapstokzin mogen de deelnemers er ter ondersteuning bij houden.

Soms is het lastig om een verschil te beschrijven omdat men het woord niet kent. Spoor de deelnemer aan om andere (verbale) strategieën te gebruiken om het alsnog uit te kunnen leggen. Als een deelnemer bijvoorbeeld het woord “wolk” niet kent, kan hij proberen andere woorden te gebruiken (“boven het huis”, “rechtsboven”, “in de lucht”).

Waar vind ik ‘zoek de verschillen platen’?

De platen zijn goed te vinden via zoekmachines op internet. Het is handig om een thema in je zoekopdracht te vermelden, bijvoorbeeld: ‘zoek de verschillen zomer’ of ‘zoek de verschillen sport’. Op Pinterest kun je ook veel platen vinden.

Lees meer: