Vrijwilligerswerk vanuit je werkgever: 4x winst!

Taal Doet Meer vindt dat iedereen in Utrecht mee moet kunnen doen, wat je moedertaal ook is! Daarom verbinden we stadsgenoten en verkleinen we taalbarrières met taallessen, -mentoren en -activiteiten.

Het Utrechtse bedrijfsleven levert daar een waardevolle bijdrage aan. Steeds populairder wordt bijvoorbeeld het werknemersvrijwilligerswerk: werknemers die onder werktijd vrijwilligerswerk kunnen doen. Maar wat levert dat eigenlijk op?

Waarom werknemersvrijwilligerswerk?

Steeds meer bedrijven willen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en iets terugdoen voor de wereld. Vrijwilligerswerk bij een maatschappelijke organisatie is dan een hele concrete én leuke invulling. De tijd baken je af, dus je weet vooraf precies waar je aan toe bent: een minimale investering, maar veel resultaat!

Taal Doet Meer werkt samen met verschillende Utrechtse bedrijven. En dat lever maar liefst 4 keer winst op:

  1. Voor de medewerkers: zij kunnen iets bijdragen aan de samenleving, vaardigheden ontwikkelen zoals coachen, en hun netwerk uitbreiden met mensen buiten hun ‘bubbel’
  2. Voor de organisatie: meer tevreden medewerkers, een positief imago, praktische invulling MVO en Social Return On Investment (SROI)
  3. Voor meertalige Utrechters (jong en oud): zij oefenen met de Nederlandse taal, vergroten hun kansen en breiden hun netwerk uit
  4. Voor Taal Doet Meer: vrijwilligersfuncties worden vervuld, en naast de inzet van ‘mensen’ uit het bedrijfsleven, bestaat de samenwerking vaak ook uit ‘middelen’ en ‘munten’.

“Op het moment dat je de tijd en ruimte krijgt om dergelijke initiatieven te ontplooien, denk ik dat je de voldoening die je uit je werk haalt vergroot. Dat komt de medewerkerstevredenheid ten goede.”

Onderzoek naar werknemersvrijwilligerswerk

In januari 2020 startte de Rabobank met werknemersvrijwilligerswerk bij Taal Doet Meer. Elke week namen twee medewerkers als vrijwilliger deel aan het Taalcafé in Kanaleneiland. In het voorjaar van dat jaar deed Jelmer de Jong in opdracht van Taal Doet Meer onderzoek naar werknemersvrijwilligerswerk.

“Soms belt iemand op die de Nederlandse taal nog niet helemaal onder de knie heeft. Zeker als het druk is, wil het dan nog wel eens vervelend zijn als niet duidelijk is wat de klant bedoelt. Na het bezoek aan het Taalcafé ging ik er toch wel anders in, dan denk je ‘misschien moet ik het even wat rustiger aanpakken.’”

Transformative Learning theorie

Om te kijken hoe de impact van de samenwerking kan worden vergroot, is gebruik gemaakt van de Transformative Learning theorie. Een viertal elementen blijkt cruciaal voor succesvol werknemersvrijwilligerswerk:

  1. Samen heldere doelen stellen (wat willen we dat het oplevert?)
  2. Zorgen voor passende vrijwilligersklussen, die meerwaarde hebben
  3. Goede reflectie en evaluatie achteraf, om impact te meten en vergroten
  4. Elkaars netwerken te benutten, voor optimaal resultaat.

Vier elementen die Taal Doet Meer uitvoerig met zijn partners bespreekt, om zo het maximale uit het vrijwilligerswerk te halen. Voor het bedrijf, de werknemer, de taalleerders én onze organisatie.

Meer informatie?

Benieuwd wat dit werknemersvrijwilligerswerk jouw bedrijf kan brengen? Of ben je werknemer en wil je de mogelijkheid aan je baas voorleggen? Neem dan contact op via samenwerken@taaldoetmeer.nl. Of check:

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!