Taal Doet Meer
Ouder-kindgroep - lezen en praten met je kind - Taal Doet Meer
Vacature Projecten Volwassenen

Begeleider ouder-kindgroep

Een taalachterstand bij ouders kan leiden tot meer risico op gezondheidsproblemen bij de ouders of een taalachterstand bij hun kind(eren). Taal Doet Meer wil dit voorkomen. We werken daarom samen met anderstalige ouders om vanaf de jonge jaren van hun kind de taalomgeving in huis te verrijken.

Heb jij affiniteit met opvoeding, taal en andere culturen? Vind je het leuk om anderstalige ouders te vertellen over het belang van samen spelen, zodat zij hun kinderen nog beter kunnen stimuleren? Meld je dan aan!

Aanmelden als begeleider

Praktische info

Aantal uur:
3 uur p/week, op een doordeweekse ochtend
Duur:
Minimaal een jaar
Doelgroep:
Ouders met jonge kinderen (0-3 jaar)
Samenstelling:
Groep
Wijk:
Bij jou in de buurt
Ontwikkel je in:
Sociale vaardigheden, gesprekken leiden, andere culturen
Ervaring:
Communicatief vaardig, ervaring met opvoeden
  • Simin van taalleerder naar taalvrijwilliger
    “We dwingen mensen niet, maar scheppen ruimte. Dat spreekt me aan”
    Simin, taalvrijwilliger

Wat doe je als begeleider ouder-kindgroep?

In een ouder-kindgroep komen jonge ouders en hun kinderen samen. Terwijl een vrijwilliger voorleest en (taal)spelletjes doet met de kinderen, praten de ouders over onderwerpen als opvoeding en gezondheid. Elke groep heeft twee vrijwillige begeleiders, die samen de groep ontvangen en voor een gezellige sfeer zorgen.

Als begeleider van de ouder-kindgroep ga je, samen met je medevrijwilliger, met een groepje ouders in gesprek. Hiervoor biedt Taal Doet Meer handig lesmateriaal uit de lesmethodiek Gezonde Taal. Denk aan lessen over spelen, voorlezen of stress. Binnen de bijeenkomsten kunnen ouders hun kennis en ideeën uitwisselen, hun taal verbeteren én hun kinderen stimuleren op het gebied van taal en ontwikkeling.

Wat krijg je ervoor terug?

Met jouw inzet zorg je ervoor dat ouders hun taalvaardigheid verbeteren en jonge kinderen een goede start krijgen om later volwaardig mee te doen. Zinvol werk dus met een grote maatschappelijke impact!

Tegelijkertijd leer jij andere culturen kennen, krijg je er een hoop enthousiaste Taal Doet Meer-collega’s bij, staat jouw vrijwilligerswerk goed op je CV en kun je je blijven ontwikkelen. Om jou helemaal klaar te stomen voor je rol, krijg je van ons een eenmalige training. Je ontvangt deskundige begeleiding en ondersteuning, lesmateriaal op maat, een super leerzame introductietraining en er zijn jaarlijks diverse workshops en gezellige vrijwilligersactiviteiten om aan deel te nemen.

Wat heb jij in huis?

Ervaring is niet nodig, wij bieden goede begeleiding. Wel vragen we het volgende:

  • Je hebt affiniteit met taal, culturen en opvoeding
  • Je kunt zelfstandig werken
  • Je bent zo’n drie uur per week inzetbaar op een doordeweekse ochtend, voor een periode van minimaal een jaar

Mocht je zelf een (jong) kind hebben, dan ben je uiteraard vrij om hem of haar mee te nemen naar de ouder-kindgroep!

Iets voor jou?

Heb je belangstelling voor de functie van begeleider? Vul dan het aanmeldformulier in en vink bij Programma ‘Ouder-kindgroepen’ aan. Eventuele vragen kun je stellen via ouderenkind@taaldoetmeer.nl.

Aanmelden als begeleider

Meer informatie?

Lilian Kuilman
06 – 819 599 51
ouderenkind @taaldoetmeer.nl

Ouder-kindgroep - lezen en praten met je kind - Taal Doet MeerOuder-kindgroep - lezen en praten met je kind - Taal Doet Meer
“Ik heb veel geleerd aan de groep, maar ik heb zelf ook geleerd van de groep. Het is een ervaring die mij de rest van mijn leven bij zal blijven”
Lucinda, taalvrijwilliger