Taal Doet Meer
Ouder-kindgroep - lezen en praten met je kind - Taal Doet Meer
Vacature Projecten Volwassenen

Begeleider ouder-kindgroep

Alle kinderen verdienen een sterke basis. Maar dit is niet vanzelfsprekend. Als ouders de taal niet goed spreken kan dat zorgen voor problemen als eenzaamheid, armoede of een slechte gezondheid. Hun kinderen hebben hier last van en lopen veel risico op een taalachterstand.

Vind jij het leuk om met kinderen te werken? Hou je van taal en ben je nieuwsgierig naar andere culturen? Lijkt het je leuk om samen met de ouders de (taal)ontwikkeling van kinderen te stimuleren? Help dan mee aan een goede start voor ieder kind!

Aanmelden als begeleider

Praktische info

Aantal uur:
3 uur p/week, op een doordeweekse ochtend
Duur:
Minimaal een jaar
Doelgroep:
Ouders met jonge kinderen (0-3 jaar)
Samenstelling:
Groep
Wijk:
Bij jou in de buurt
Ontwikkel je in:
Sociale vaardigheden, gesprekken leiden, andere culturen
Ervaring:
Communicatief vaardig, ervaring met opvoeden
  • Simin van taalleerder naar taalvrijwilliger
    “We dwingen mensen niet, maar scheppen ruimte. Dat spreekt me aan”
    Simin, taalvrijwilliger

Wat doe je als begeleider ouder-kindgroep?

In een ouder-kindgroep werk je altijd met twee vrijwilligers. Één van de vrijwilligers leest voor en doet (taal)spelletjes met de kinderen. De ander praat met de ouders over onderwerpen als opvoeding en gezondheid. Samen spreek je af wie wat doet en zorg je voor een fijne en gezellige sfeer.

Om de gesprekken met de ouders op gang te brengen gebruiken we lesbrieven Gezonde Taal. Deze gaan bijvoorbeeld over samen spelen, voorlezen of stress. Je kunt de ouders aanmoedigen hun ervaringen uit te wisselen, helpt ze taal te verbeteren én hun kinderen te stimuleren.

Wat krijg je ervoor terug?

Als je je graag wil ontwikkelen in het begeleiden van groepen, educatie van (jonge) kinderen of interculturele communicatie  is dit een hele waardevolle en leerzame ervaring. Ook voor op je CV. De verbinding met de groep en met de kinderen geeft een warm gevoel van verbondenheid en betekenis. De maatschappelijke impact van wat je doet is groot.

Om jou te helpen met je ontwikkeling krijg je van ons vooraf een training. En ook tijdens het project zorgen we voor deskundige begeleiding / klankbord, lesmateriaal op maat en je kunt gratis deelnemen aan verdiepende workshops en gezellige vrijwilligersactiviteiten.

Wat heb jij in huis?

Ervaring is niet nodig, wij zorgen ervoor dat je goed toegerust bent om te beginnen. Wel vragen we het volgende:

  • Je hebt affiniteit met taal, andere culturen en opvoeding
  • Je kunt zelfstandig werken
  • Je bent zo’n drie uur per week inzetbaar op een doordeweekse ochtend, voor een periode van minimaal een jaar
  • Je hebt goede sociale vaardigheden

Mocht je zelf een (jong) kind hebben, dan ben je uiteraard vrij om hem of haar mee te nemen naar de ouder-kindgroep!

Iets voor jou?

Heb je belangstelling voor deze rol? Vul dan het aanmeldformulier in en vink bij Programma ‘Ouder-kindgroepen’ aan. Eventuele vragen kun je stellen via ouderenkind@taaldoetmeer.nl.

Aanmelden als begeleider

Meer informatie?

Lilian Kuilman
06 – 819 599 51
ouderenkind @taaldoetmeer.nl

Ouder-kindgroep - lezen en praten met je kind - Taal Doet MeerOuder-kindgroep - lezen en praten met je kind - Taal Doet Meer
“Ik heb veel geleerd aan de groep, maar ik heb zelf ook geleerd van de groep. Het is een ervaring die mij de rest van mijn leven bij zal blijven”
Lucinda, taalvrijwilliger