Taal Doet Meer
Artikel

Het handschrift: je persoonlijkheid onthuld?

Op 23 januari is het de Internationale Dag van het Handschrift. Een goed moment om eens in de fascinerende wereld van de handschriftenanalyse te duiken! Heb je je ooit afgevraagd of jouw slordige krabbels of perfecte lussen iets onthullen over jouw persoonlijkheid? Nou, je bent niet de enige! Dit is hét onderwerp van de handschriftanalyse, met een moeilijk woord ook wel “grafologie”. Naar welke elementen kijken deze handschriftdeskundigen?

Iemand die aan het schrijven is.

1. Krabbelchaos versus perfecte lussen

Handschriftanalisten beweren vaak dat slordige, chaotische krabbels wijzen op creativiteit en een vrije geest. Aan de andere kant zouden nette, perfecte lussen duiden op georganiseerdheid en nauwkeurigheid. Dus, kijk eens naar jouw notities. Zijn het meer abstracte kunstwerken of eerder geometrische meesterwerken?

2. Druk, druk druk

De druk die je uitoefent op het papier kan ook iets zeggen over je persoonlijkheid. Stevige druk kan duiden op vastberadenheid en intensiteit, terwijl lichte druk meer ontspannenheid en een zachtere benadering van het leven kan weerspiegelen. Dus, beweeg jij jouw pen als een lichte streling van het papier of meer als een krachtige handdruk?

3. Grootte van de letters

Volgens handschriftexperts kunnen grote letters wijzen op extraversie en zelfvertrouwen, terwijl klein schrift op meer bescheidenheid en introvertie kan duiden. Dus, bekijk je geschreven boodschappen eens goed. Zijn ze groots en meeslepend of bescheiden en subtiel?

4. Lettervormen

De vorm van je letters kan variëren van hoekig tot rond. Hoekige letters duiden mogelijk op analytisch denken, terwijl ronde letters emotionele intelligentie en een zachtere benadering van situaties weerspiegelen. Let op de vorm van jouw ‘a’s en ‘o’s, en ontdek welke kant van jouw persoonlijkheid ze belichten.

5. Snelheid van schrijven

Snel schrijven wordt vaak geassocieerd met ongeduld en efficiëntie, terwijl langzaam schrijven kan duiden op aandacht voor detail en bedachtzaamheid. Let eens op hoe snel je pen over het papier glijdt tijdens het schrijven.

Wetenschap of pseudowetenschap?

Het is natuurlijk heel erg leuk om handschriften te analyseren en verleidelijk om deze in verband met te brengen met de persoonlijkheid van de schrijver. Maar klopt het ook? Kun je echt persoonlijkheidskenmerken afleiden uit een handschrift? Het Belgische weekblad Knack deed een factcheck en concludeerde: er is geen enkel bewijs om op basis van iemands handschrift iets te zeggen over zijn persoonlijkheid.’

Wat wél op wetenschappelijke wijze gebeurt is het analyseren van handschriften door forensische onderzoekers. Bijvoorbeeld als er een briefje is geschreven door criminelen waarin zij losgeld eisen, dan kunnen forensisch onderzoekers de handschriften van verschillende verdachten met elkaar vergelijken. Want je handschrift zegt misschien weinig over je persoonlijkheid, maar is desondanks uniek!

Word taalvrijwilliger!

Heb jij iets bijzonders met taal? En houd je ook van mensen? Word dan vrijwilliger bij Taal Doet Meer! Als coach, mentor of coördinator help je mensen sterker te staan in onze mooie stad. Voor meer info, check onze vacatures.

Word vrijwilliger

Lees meer: