Taal Doet Meer
Artikel

Inclusie op de werkvloer: wel of geen alcohol op je kerstborrel?

Het einde van het jaar is in zicht. En dat betekent bij veel bedrijven: een feestelijke borrel of een etentje met het team. Met soms nét iets te veel alcohol en collega’s die zich van een (ahum) ‘nieuwe’ kant laten zien. De hilariteit geeft gespreksstof tot ver in het nieuwe jaar, maar het kan zijn dat niet al je medewerkers zich hier even prettig bij voelen…

Foto: Joris Louwes

Als organisator denk je aan dieetwensen, zoals vegetariërs, halal, allergieën, of voedselintoleranties. Maar worden ook de wensen wat betreft drankjes intern besproken? Alcohol op een borrel lijkt vanzelfsprekend, maar het is goed je te realiseren dat er collega’s kunnen zijn die daar niet op zitten te wachten. En dat je hiermee – onbewust – mensen kunt buitensluiten van je festiviteit.

Wel of geen alcohol?

Veel mensen drinken geen alcohol. Dit kan een keuze zijn die voortkomt uit de geloofsovertuiging.  Zo stelt de Islam dat elke vorm van beneveling haram is (verboden volgens de Islamitische voorschriften). Maar ook mensen met een verslavingsverleden kunnen alcohol bewust uit de weg gaan. Wat de reden ook is, er kunnen mensen in je team zitten die zich onprettig voelen bij een gemeenschap waar alcohol gedronken wordt. Dus open het gesprek!

Wat kun je als organisator doen?

Ten eerste is het goed om de wensen wat betreft alcohol van je medewerkers te weten. Als je vraagt naar dieetwensen kun je ook meteen vragen hoe iedereen zich erbij voelt als er alcohol geschonken wordt. Vindt een medewerker het niet fijn om omringd te zijn met mensen die alcohol drinken? Ga dan in gesprek en denk na hoe je deze collega zich toch prettig kunt laten voelen op de borrel.

Hoe doen we dat bij Taal Doet Meer?

De oplossing hoeft niet moeilijk te zijn. Bij Taal Doet Meer zorgen we bij een etentje voor twee tafels. Eén waar wel alcohol geschonken wordt en één waar dat niet gebeurt. Zo kunnen de collega’s die liever niet met alcohol in aanraking komen zich toch op hun gemak voelen, zonder dat de collega’s die wel een glaasje willen nuttigen dit moeten laten staan. Voila: een feestelijke avond waar álle collega’s welkom zijn!

Onze tip voor een geslaagd eindejaarsborrel? Muziek, lekker eten en drinken, rekening houdend met de (dieet)wensen van alle collega’s.

Fijne feestdagen!

Lees meer: