Taal Doet Meer
#doemeermettaal

Oefenen met lezen: waar vind je goede teksten?

Wil jij met je pupil of je deelnemer(s) aan de slag met lezen? En ben je op zoek naar goede, losse teksten? Duik samen in het nieuws! Door samen over het nieuws te lezen vergroot je niet alleen de woordenschat, maar ook de belevingswereld van je pupil. Ook volwassenen kunnen nieuwsartikelen goed gebruiken als oefenmateriaal voor leesvaardigheid of om te praten over de actualiteit. Bekijk dan de volgende tips.

Voor kinderen

Junior Einstein
Op deze site kun je online oefenen met begrijpend lezen. Klik in het filter de juiste klas aan en kies het soort tekst. Je kunt de teksten online lezen en de vragen maken die erbij horen.

Einstein is een online leer-en oefenomgeving voor alle vakken van de basisschool. Het aanbod bevat honderdduizenden opgaven voor de groep 2 tot en met 8. Bovendien is er heel veel uitleg met video’s en uitlegartikelen. Zo kunnen kinderen serieus oefenen op hun eigen niveau en grote vooruitgang boeken in hun kennis en vaardigheden.

Zonder account heb je toegang tot een paar gratis oefeningen. Wil je meer oefenen? Dan kun je een account aanmaken. Wanneer je lid bent van de bibliotheek en inlogt met je bibliotheekpasnummer en wachtwoord, heb je onmiddellijk toegang tot Junior Einstein. In de bibliotheek kun je ook gratis oefenen.

Jeugdjournaal
Op de website van het jeugdjournaal staan korte, duidelijke nieuwsartikelen. Ga je hiermee aan de slag? Laat je pupil dan kiezen welk artikel jullie gaan lezen. Wil je weten op welke manier je kunt oefenen met leesstrategieën? Op deze website staan 6 leesstrategieën kort uitgelegd.

Voor jongeren

NOS Stories
Voor actuele nieuwsberichten voor jongeren. Hier staan eenvoudige nieuwsartikelen, gericht op jongeren tussen de 13 tot en met 18 jaar. Je leest er artikelen zoals ‘Waarom is er ineens gedoe om Taiwan?’, ‘Waarom protesteren mensen in Suriname?’ of ‘Waarom zijn er overal bosbranden in Europa?’. Laat je pupil dan kiezen welk artikel jullie gaan lezen. Wil je weten op welke manier je kunt oefenen met leesstrategieën? Op deze website staan 6 leesstrategieën kort uitgelegd.

Voor volwassenen

De Slimme Nieuwslezer
Slimme Nieuwslezer is een online krant die dagelijks echt nieuws op een passend niveau aanbiedt waarmee lezen en schrijven kan worden geoefend. Voor de Slimme Nieuwslezer struint een slim ‘robotje’ dagelijks het internet af op zoek naar geschikte nieuwsberichten. De nieuwsberichten zijn dus altijd echt en worden niet aangepast of herschreven. Er wordt wel een inschatting gemaakt van de moeilijkheidsgraad op basis van woordgebruik en zinslengte. Een deelnemer moet op ongeveer A2 taalniveau het Nederlands beheersen om de Slimme Nieuwslezer probleemloos te kunnen gebruiken.

Met een gratis account heb je toegang tot diverse korte artikelen over het nieuws van de afgelopen tijd.

Lees meer: