Taal Doet Meer
#doemeermettaal

Samen verhalen lezen? Pak een boek!

Wil je oefenen met leesvaardigheid en zoek je leuke teksten?
Op ons kantoor staan veel leesboekjes in eenvoudige taal. Van een aantal boeken hebben we meerdere exemplaren te leen. Probeer samen eens een leesboek te lezen!

Uiteraard hebben we leesmaterialen zoals de boekjes van Beter Lezen, Verder lezen en Samen Lezen. Hier staan korte teksten in met vragen erbij. Als je deelnemers al een iets hoger niveau hebben, is het ook mogelijk om samen een ‘echt’ leesboekje te lezen. Lezen wordt leuker als je mooie verhalen leest!

Anne Frank, haar leven, door Marian Hoefnagel

Lees samen het dagboek van Anne Frank in eenvoudige taal. De zinnen zijn kort en simpel geformuleerd. De uitgeverij heeft ook een lesbrief gemaakt bij het boek met vragen over de tekst. Deze is gratis te downloaden of op te halen op ons kantoor.

Tips

Je kunt bijvoorbeeld met elkaar afspreken om elke les een kwartiertje te lezen. Je kunt zelf een stukje voorlezen uit het boek of iemand laten voorlezen. Tijdens het lezen kom je veel (nieuwe) woorden tegen die je kunt bespreken. In een volgende les kun je hier weer op terugkomen en bijvoorbeeld vragen wat er in de vorige les is gebeurd en een aantal nieuwe woorden uit het verhaal herhalen.

Een verhaal kan ook een mooie aanleiding zijn voor andere gespreksonderwerpen. Heb jij zoiets ook weleens meegemaakt? Wat vind je dat de hoofdpersoon nu moet doen? Hoe loopt het verhaal af?
De verleiding is groot om bij het voorlezen te letten op uitspraak en deze te verbeteren. Dit kan er voor zorgen dat dat ten kostte gaat van het leesplezier. Dus bedenk goed wat je wilt met het lezen. Is het doel dat de deelnemers de tekst begrijpen en erover kunnen spreken? Wil je nieuwe woorden laten leren? Wil je dat de deelnemers plezier krijgen in het lezen? Bespreek met elkaar wat het doel is van het lezen en focus daarop.

Boekjes lenen? Mail naar taalconsulent@taaldoetmeer.nl of kijk eens in de bibliotheek wat er staat van uitgeverij eenvoudig communiceren.

Lees meer: