Taal Doet Meer
#doemeermettaal

Taaltips: twee gouden tips van YouTube

Begeleid je een kind dat het liefst de hele dag filmpjes kijkt? Of ben je taalcoach van een deelnemer die behoefte heeft aan wat extra uitleg en oefeningen? Neem dan eens samen een kijkje op de YouTube kanalen Clipphanger en Juf M! Op beide kanalen vind je een heleboel leerzame, goed doordachte taallesjes.

Op het kanaal van Clipphanger worden met behulp van korte, grappige filmpjes de meest uiteenlopende (school)onderwerpen behandeld. Naast kennisfilmpjes over onderwerpen als de ziekte van Lyme of racisme, zijn er ook meer dan 15 spellingsfilmpjes, bijvoorbeeld over het kofschip, het verschil tussen me en mijn en tussen hun en hen.

Een ander kanaal dat zeker de moeite waard is om te bekijken, is het kanaal van NT2 docent Juf M.

In een deel van de filmpjes wordt een grammaticaregel uitgelegd (de en het of hoe maak ik een goede zin?). In andere filmpjes worden nieuwe woorden aangeleerd rondom een bepaald thema, zoals ‘wonen’, ‘de badkamer’ of ‘klokkijken’ (aanrader!). De meeste filmpjes duren ongeveer 5 minuten.

Je kunt de filmpjes op verschillende manieren gebruiken: ter voorbereiding op de les, samen in de les bekijken en bespreken óf het filmpje delen in de appgroep als huiswerk.

Lees meer: