Taal Doet Meer
#doemeermettaal

Tips voor beginnende taalleerders op A0 niveau

Steeds vaker krijgen we de vraag welke materialen je kunt gebruiken met beginnende taalleerders. Daarom geven we hier een overzicht aan materialen en tips. Onderstaande tips zijn zowel voor zelfstudie als voor taalcoaching goed te gebruiken.

 

Taalcoach Barbara Visser en taalleerder Tamara Lorca.

Met Youtube

Op Youtube staan veel video’s met kant-en-klare lessen van NT2 docenten. Een voorbeeld is de lessenserie van Woord voor Woord.

Woord voor woord is een programma voor analfabete beginners. Het heeft als doel een eerste vocabulaire op te bouwen bij beginnende NT2 cursisten, die geen steun hebben van het schrift. Bij dit programma hoort een woordenlijst en een docentenhandleiding. In een begeleidende cursus kan de gebruikte woordenschat aangeboden en herhaald worden. De bedoeling is dat het werken en oefenen met een taaldocent in een taalcursus en zelfstandig bekijken van de films worden afgewisseld. De films maken het mogelijk om thuis of in de bibliotheek de aangeboden woordenschat steeds opnieuw te beluisteren en na te zeggen.[1]

Op de site van Lowan is de docentenhandleiding te downloaden en zijn de volledige transcripties en woordenlijsten van de video’s te vinden.

Op www.oefenen.nl

Met een gratis account op oefenen.nl krijg je toegang tot video’s, liedjes en oefeningen om Nederlands te leren.

Een voorbeeld programma op deze site is Taalklas. Het programma Taalklas.nl 1 is vooral gericht op het leren van nieuwe woorden. Je leert door het kijken van filmpjes, het luisteren van liedjes en het maken van oefeningen. Je leert de woorden uitspreken en lezen en schrijven. Juf M geeft in duidelijke video’s handige tips over uitspraak en grammatica. De lessen zijn goed opgebouwd en het programma houdt bij waar je bent gebleven.

Online beeldwoordenboek

Op deze website vind je per thema handige woordenlijsten met plaatjes. Je kunt de basistaal en de doeltaal zelf kiezen. Je kunt de woordenlijsten per thema ook downloaden en uitprinten. Zo heb je concreet materiaal om woordenschat te leren.

Engels sprekend?

Voor nieuwkomers die Engels kunnen zijn er nog meer mogelijkheden om zelf te oefenen met Nederlands. Een paar handige tips:

  • De Rijksuniversiteit Groningen biedt tijdelijk gratis een online cursus Nederlands voor Engelssprekenden aan. Aanmelden kan via de site van de RUG.
  • Op Youtube staan handige video’s van ‘Learn Dutch with Kim’.
  • Via de app Duolingo leer je snel woorden en zinnetjes.

En verder…

Ben je taalcoach en ben je op zoek naar papieren materiaal? Of ben je specifiek op zoek naar materialen voor Oekraïners? Stuur dan een mail naar de taalconsulent via taalconsulent@taaldoetmeer.nl. We denken graag even met je mee!

[1] Deze tekst komt van de beschrijving onder de video: https://www.youtube.com/watch?v=Tb3SaTv4clM (maart 2022)

Lees meer: