Taal Doet Meer
#doemeermettaal

Uitspraak: tips om te oefenen met uitspraak

Als je les geeft aan anderstaligen, is het je zeker opgevallen: voor bijna iedere deelnemer is er wel een klank die extra lastig is om uit te spreken. De ‘r’ voor Chinezen, de ‘h’ voor deelnemers uit Oost-Europa en de ‘ui’ voor… bijna iedereen. We geven je graag wat tips hoe je hier fysiek én online mee aan de slag kunt gaan.

  • Maak gebruik van de Taal Doet Meer Klankkaarten! Doordat elke klank geïllustreerd wordt met foto’s, is dit materiaal goed in te zetten voor deelnemers met een wat lager taalniveau. Naast de klankkaarten zelf, vind je in het bestand ook een korte instructie voor jou als begeleider en vijf voorbeelden van creatieve werkvormen. Selecteer de klanken waar jouw deelnemers moeite mee hebben, kies vervolgens een leuke werkvorm uit (‘klankenbingo’ of een ‘klankenwoordslang’) en oefenen maar! Ben je een Utrechtse taalvrijwilliger en wil je aan de slag met de klankkaarten? Stuur een mailtje naar taalconsulent@taaldoetmeer.nl
  • Op het YouTube kanaal van Language Centre University of Groningen vind je 60 korte uitspraak filmpjes. Per klank is er een video met uitleg, een discriminatieoefening met feedback (hoor je het verschil tussen een ‘b’ en een ‘d’?) en een reproductieoefening. Met deze filmpjes kunnen deelnemers ook zelf aan de slag.
  • Onze partnerorganisatie ‘Het Begint Met Taal’ organiseert regelmatig een webinar over uitspraak en intonatie. Vrijwilligers van Taal Doet Meer kunnen hier gratis aan deelnemen. Houd hiervoor de agenda op onze website in de gaten.

Lees meer: