Coördinator: de spin in het web van Taal Doet Meer!

Utrecht kent 169 verschillende nationaliteiten. Maar hoeveel ontmoet jij er op één dag? Taal Doet Meer helpt Utrechters verbinden en hun wereld verbreden. En onze coördinatoren, die vormen daarin de onmisbare schakel!

“Intakegesprekken voeren met taalleerders vind ik heel leuk; onze deelnemers zijn zo enthousiast dat ze mogen gaan leren!” – Tineke (coördinator)

Zet je in!

Als vrijwillig coördinator ben je de spin in het web van Taal Doet Meer. Je koppelt taalleerders en vrijwilligers aan elkaar, bent vaste sparringpartner van een groepje taalvrijwilligers en leidt hun werk in goede banen. Je hebt met iedereen contact, ontmoet veel nieuwe mensen uit diverse culturen en ontvangt bakken waardering van taalleerders, hun gezinnen en de vrijwilligers, die dankzij jou met veel plezier hun (vrijwilligers)werk kunnen doen!

Omdat je je uren super flexibel kunt indelen, is vrijwilligerswerk als coördinator gemakkelijk te combineren met een (fulltime) baan of andere drukke bezigheden.

“Taal Doet Meer is een heel actieve en betrokken organisatie waar je hulp en inzet echt worden gewaardeerd.” – Sophie (coördinator)

Wat doet een coördinator?

Je begeleidt een klein groepje vrijwilligers en zorgt dat die met plezier aan de slag kunnen: gaat het goed, lopen ze ergens tegenaan? Je denkt mee en geeft advies. Eventueel staan onze taalconsulenten voor je klaar om mee te denken! Soms organiseer je een bijeenkomst voor je taalvrijwilligers, zodat zij ervaringen kunnen uitwisselen en van elkaar kunnen leren.

Daarnaast maak je kennis met de cursisten in spé: waar woont iemand, wat is het taalniveau, wat wil iemand leren? Daarop match je de taalleerder aan één van de taalgroepjes of vrijwilligers die je onder je hoede hebt. Soms ga je mee met de eerste ‘les’ om het ijs te breken.

Kortom: als coördinator geef je een gezicht aan Taal Doet Meer, biedt je houvast aan taalleerders én vrijwilligers en zorg je dat onze projecten succesvol blijven lopen!

“Ik vind het heel leuk dat het werk afwisselend is. Een overleg, dan een gesprek met een schoolleider of gewoon thuis achter de computer aan de slag.” – Karin (coördinator)

Hoe werkt het?

Ervaring is niet nodig! Wij bieden je een introductiecursus zodat je vol zelfvertrouwen kunt starten. Je wordt ingewerkt en ondersteund door een projectleider van Taal Doet Meer. Als je wilt kun je regelmatig deelnemen aan een verdiepende workshop om andere coördinatoren te ontmoeten en nieuwe kennis op te doen. Zo groei je steeds verder in je coördinerende kwaliteiten.

Je bent zo’n 2 tot 4 uur per week bezig met je vrijwilligerstaken en bent volledig vrij om die zo in te delen zoals het jou fijn uitkomt. Een half uurtje na je werk? Of juist een woensdagochtend? Het is aan jou!

Meld je vrijblijvend aan voor een kennismakingsgesprek

Geef je voorkeur en beschikbaarheid op, dan vertellen we je graag over de mogelijkheden! Zou je bij ‘Programma’ je voorkeur voor een leeftijdsdoelgroep willen aanvinken?

Veelgestelde vragen

Als coördinator ben je gemiddeld zo’n 2 tot 4 uur per week zoet. Dit hoeft geen vaste dag te zijn: je kunt je taken spreiden over de week of indelen op een moment waarop het jou goed uitkomt.

Omdat je je uren super flexibel kunt indelen, is vrijwilligerswerk als coördinator gemakkelijk te combineren met een (fulltime) baan of andere drukke bezigheden. Tussendoor even lekker op vakantie? Natuurlijk kan dat gewoon! Vrijwilligerswerk is immers een verrijking van je eigen leven, geen belemmering.

Nee, motivatie is veel belangrijker. Of je nu al jaren van alles coördineert of juist graag ervaring op wilt doen: iedereen is enorm waardevol! We zullen je nooit zomaar voor de leeuwen gooien, maar helpen je juist jezelf te ontwikkelen. Je krijgt een training en goede begeleiding en natuurlijk kun je ook binnen Taal Doet meer steeds door blijven groeien.

In overleg kun je coördinator worden bij een project naar keuze. Werk je graag met met volwassenen? Met jonge ouders? Of juist met tieners die aan hun Nederlands willen werken? Vind je het leuk om taalgroepjes te begeleiden, of coördineer je liever 1-op-1 duo’s? Alles is mogelijk!

Binnen het project wordt je vervolgens ingewerkt. As je klaar bent om te starten, ontvang je een klein, vast groepje van enkele vrijwilligers om te coördineren. Zo weten zij jou goed te vinden en houdt jij het overzicht over waar zij staan en hoe het ze vergaat.

Uitvoerig! Natuurlijk leren we je alles over onze missie, het project waarvoor je coördinator wordt en de taken die daarbij horen. Je wordt door een medewerker van Taal Doet Meer ingewerkt. Daarnaast krijg je een interactieve training voordat je start, en kun je het hele jaar door terecht met vragen of voor advies. Door het jaar heen zijn er (vrijwillige) workshops, trainingen, colleges en ontmoetingen met mede-coördinatoren.

Wist je dat we het kwaliteitskeurmerk Vrijwilligerswerk Goed Geregeld én de Vrijwilligersprijs hebben ontvangen voor ons unieke vrijwilligersbeleid?

Na je aanmelding zal één van onze collega’s contact met je opnemen voor een kennismaking: Wie ben je? Waarin wil je jezelf ontwikkelen? Welke doelgroep en welk soort project past goed bij jou?

We geven antwoord op al je vragen en vertellen je alles over de mogelijkheden. Vervolgens kun jij besluiten of het vrijwillig coördinatorschap voor je is. Ga je starten, dan helpen wij je met een training, inwerkronde en alle andere zaken. Je komt gegarandeerd in een warm bad!

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!