Taalmentor: geef een Utrechts kind een eerlijke start!

Als kind van anderstalige ouders is het niet altijd gemakkelijk meekomen op school. Begrijpend lezen, woordenschat, maar ook verhaalsommetjes kunnen lastig zijn. Vriendjes maken kost meer moeite en cijfers blijven soms onnodig achter.

Zonde, want een goede start in de jeugd is een belangrijke pijler voor gelijke kansen in de toekomst. Help jij een Utrechts kind met de Nederlandse taal, meer zelfvertrouwen en een goede start?

“Marieke is de allerliefste juf ! Ik begin lezen steeds leuker te vinden.” – Youssef (9 jaar)

Zet je in!

Als Taalmentor of vrijwilliger bij Taalplezier maak je het verschil voor een kind in Utrecht. Twee uur per week help je met woordenschat, begrijpend lezen, uitspraak en vooral: zelfvertrouwen! Tegelijkertijd leer jij nieuwe culturen kennen, voel je je gewaardeerd en ontwikkel je nieuwe vaardigheden.

1 op 1: Wat doet een Taalmentor?

Als taalmentor begeleid je wekelijks een Utrechtse scholier (8 tot 14 jaar) uit een anderstalig gezin. Je komt 1x in de week 1,5 uur bij het gezin thuis. Daar kletsen jullie, doen jullie taalspelletjes of lezen samen een boek (of de Donald Duck!). Af en toe ondernemen jullie een uitje, om jullie band te versterken en het zelfvertrouwen van je pupil te boosten.

Het geeft me zoveel voldoening! Hoe kon ik ooit twijfelen of ik wel een uurtje per week kon missen?” – Maud (vrijwilligster)

Voor de groep: Wat doet een vrijwilliger Taalplezier?

Als vrijwilliger bij Taalplezier begeleid je samen met enkele actieve ouders een klein groepje basisschoolleerlingen na schooltijd. Op hun eigen school gaan jullie aan de slag met taalspelletjes, oefeningen en activiteiten, om zo zowel hun taalplezier als hun woordenschat te verhogen. Zo komen ze de volgende dag al beter mee in de les!

Ouders zorgen voor thee en bewaren de rust, jij als taalvrijwilliger zet je coachende vaardigheden in en zorgt met je enthousiasme voor een leuke sfeer.

“Ondanks dat ik geen achtergrond heb in het onderwijs, kan ik toch heel veel betekenen.” – Linda (vrijwilligster)

Hoe werkt het?

Ervaring is niet nodig! Wij bieden je een introductiecursus zodat je precies weet wat je gaat doen.

Een coördinator staat altijd voor je klaar om met je mee te denken en zal de eerste keer met je meegaan naar het gezin of de school. Wil je meer weten over taalontwikkeling of ben je op zoek naar leuke taalactiviteiten? Dan kun je terecht bij onze taalconsulent.

Eerst meer weten? Vraag onze brochure aan!

Meld je vrijblijvend aan voor een kennismakingsgesprek

Geef je voorkeur en beschikbaarheid op, dan vertellen we je graag over de mogelijkheden! Zou je bij ‘Programma’ je voorkeur voor Taalmentoraat of Taalplezier willen aanvinken?

Eerst meer weten? Vraag onze brochure aan!

Veelgestelde vragen

Als taalmentor ga je 1x per week, anderhalf uur lang, op bezoek bij de pupil thuis. Samen met het gezin stem je af welk moment jullie handig uitkomt. Een vrijwilliger Taalplezier is op een vaste dag in de week (na schooltijd) 2 uur actief op school. Tussendoor even lekker op vakantie? Natuurlijk kan dat gewoon! Vrijwilligerswerk is immers een verrijking van je eigen leven, geen belemmering.

Nee, motivatie is veel belangrijker. Of je nu gepensioneerd docent bent of juist nul ervaring hebt: iedereen is enorm waardevol als Taalmentor of vrijwilliger Taalplezier! We zullen je nooit zomaar voor de leeuwen gooien, maar helpen je juist jezelf te ontwikkelen. Je krijgt een training en goede begeleiding en natuurlijk kun je ook binnen Taal Doet meer steeds door blijven groeien.

We hebben uitvoerige intakes met vrijwilligers én deelnemers. Zo kunnen we een match maken die goed bij jou past. Want hoe leuk is het als je pupil en jij in de buurt wonen, of dezelfde hobby’s of interesses hebben? Dat maakt het des te gezelliger en je zit nooit om gespreksonderwerpen verlegen 🙂

Uitvoerig! Natuurlijk gaan we mee tijdens de eerste kennismaking met het gezin of de school. Daarnaast krijg je een interactieve training voordat je start, en kun je het hele jaar door terecht met vragen of voor advies. Een coördinator wordt je vaste aanspreekpunt, zodat je precies weet bij wie je terecht kunt. En door het jaar heen zijn er (vrijwillige) workshops, trainingen, colleges en ontmoetingen met mede-mentoren.

Wist je dat we het kwaliteitskeurmerk Vrijwilligerswerk Goed Geregeld én de Vrijwilligersprijs hebben ontvangen voor ons unieke vrijwilligersbeleid?

Na je aanmelding zal één van onze collega’s contact met je opnemen voor een kennismaking: Wie ben je? Waarin wil je jezelf ontwikkelen? In welke wijk wil je aan de slag?

We geven antwoord op al je vragen en vertellen je alles over de mogelijkheden. Vervolgens kun jij besluiten of het iets voor je is. Ga je starten, dan helpen wij je met een training, kennismaking en alle andere zaken. Je komt gegarandeerd in een warm bad!

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!