Zet je in voor een ander en help Utrecht verbinden!

Gepensioneerd of tijd over naast je werk? En wil je met jouw tijd en kennis écht iets bijdragen binnen Utrecht? Bij Taal Doet Meer staan we te springen om jouw capaciteiten! Als vrijwilliger help je de taalvaardigheid van mede Utrechters te vergroten, zodat zij mee kunnen doen.

Want taal is de basis van contact. Wanneer je slecht Nederlands spreekt, is het lastig om een praatje te maken met je buren, een baan te vinden of écht gezien te worden. Als Taalvrijwilliger help je die drempel weg te nemen. Met een paar uur per week maak jij al een groot verschil!

3 soorten taalvrijwilligerswerk:

Vrijwilligerswerk op het lijf geschreven

Bij Taal Doet Meer hebben we vrijwilligerswerk met veel vrijheid. Of je nu wilt voorlezen aan kinderen, als coördinator een groep vrijwilligers aanstuurt of juist warm wordt van de inhoudelijke kant van het lesgeven. Wij vinden de functie waarin jouw kwaliteiten optimaal benut worden!

Natuurlijk heb je al een leuk en druk leven, snappen we! De meeste vacatures zijn daarom zo in te delen dat ze aansluiten bij jouw (veranderende) agenda en vakantieplannen.

Verbreed je wereld

Bij Taal Doet Meer help je niet alleen de ander aan meer taalvaardigheid en eerlijke kansen, maar verbreed je ook je eigen wereld. Maak kennis met de vele culturen die Utrecht rijk is, ontmoet buurtgenoten en leer van elkaar. Want met een nieuwsgierige houding ontdek je zoveel nieuws!

“We kunnen een hoop van ieders cultuur leren. Taal is hierin essentieel en ik vind het belangrijk om daaraan bij te dragen.” – Tineke (vrijwilligster)

Meld je vrijblijvend aan voor een kennismakingsgesprek

Geef je voorkeur en beschikbaarheid op, dan informeren we jou over de mogelijkheden om taalvrijwilliger te worden.

Eerst meer weten? Vraag onze brochure aan!

We hebben verschillende vrijwilligersvacatures beschikbaar. Denk aan:

  • Een basisschoolleerling als mentor ondersteunen
  • Nederlandse les geven aan een taalgroepje volwassenen
  • Jonge moeders begeleiden met taal- en opvoedingsvragen
  • Als wegwijzer in de bibliotheek mensen verder helpen bij (taal)vragen
  • Als coördinator andere taalvrijwilligers koppelen en begeleiden
  • Ondersteunen bij een informeel taalcafé of bij onze taalwandelingen
  • Een 12-jarige begeleiden bij de overgang van de basisschool naar de middelbare school

En dit is nog maar een greep van de mogelijkheden. Samen met jou kijken we graag naar je wensen en kwaliteiten, zodat je precies op de juiste plek terecht komt.

Je kunt al taalvrijwilliger worden vanaf twee uur per week. Daarmee maak je voor iemand al een groot verschil! Heb je meer tijd beschikbaar? Dan is een combi-functie je wellicht op het lijf geschreven. In veel gevallen kun je je tijd flexibel indelen. En natuurlijk kun je tussendoor gewoon op vakantie. Vrijwilligerswerk is immers een verrijking van je eigen leven, geen belemmering!

Ervaring is niet nodig. Binnen Taal Doet Meer krijg je goede training en begeleiding. Dus of je nu je bestaande kwaliteiten wilt (blijven) inzetten of juist iets nieuws wilt leren: je bent meer dan welkom als Taalvrijwilliger.

We hebben uitvoerige intakes met zowel vrijwilligers als deelnemers. Zo kunnen we een koppeling maken die goed bij jou past. Want hoe leuk is het als de Taalleerder die je begeleid en jijzelf dezelfde interesses hebben? Dat maakt het des te gezelliger en je zit nooit om gespreksonderwerpen verlegen 🙂

Uitvoerig! Natuurlijk gaan we mee met het eerste bezoek aan een nieuwe deelnemer. Daarnaast krijg je een training voordat je start, en kun je het hele jaar door terecht met vragen of voor advies over bijvoorbeeld lesprogramma’s. Een coördinator wordt je vaste aanspreekpunt, zodat je precies weet bij wie je terecht kunt. En door het jaar heen zijn er (vrijwillige) workshops, trainingen, colleges en ontmoetingen met medevrijwilligers. Wist je dat we het kwaliteitskeurmerk Vrijwilligerswerk Goed Geregeld én de Vrijwilligersprijs hebben ontvangen voor ons unieke vrijwilligersbeleid?

Eén van onze collega’s zal contact met je opnemen voor een kennismaking: Wie ben je? Wat is je achtergrond? Waarin wil je jezelf ontwikkelen? Hoeveel tijd heb je beschikbaar? In welke wijk wil je vrijwilligerswerk doen?

Samen bespreken we onze programma’s en de mogelijkheden. We geven antwoord op al je vragen en vertellen je stap voor stap over onze werkwijze. Vervolgens kun jij besluiten óf en waar je je wilt inzetten. Ga je starten, dan helpen wij je met een training, koppeling en alle andere zaken. Je komt gegarandeerd in een warm bad!

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!