Taal Doet Meer
Gezonde Taal - Taal Doet Meer
Project Volwassenen

Gezonde Taal

Voor wie de Nederlandse taal niet goed beheerst, is een zelfstandig bezoek aan de huisarts, het begrijpen van een bijsluiter van medicijnen en het kopen van gezond eten vaak moeilijk. Beperkte taalvaardigheid is een risicofactor voor de gezondheid. Taal Doet Meer wil bijdragen aan verbetering van de gezondheidsvaardigheden van Utrechtse taalleerders. Daarom hebben wij, samen met partners en deelnemers, de methode Gezonde Taal ontwikkeld.

Daarnaast maken we de verbinding tussen de eerstelijns gezondheidszorg en het (digi)taalaanbod in de stad, zodat signaleren en doorverwijzen soepeler verloopt.

Praktische info

Gezonde Taal

De methode Gezonde Taal bestaat uit 26 lesbrieven voor volwassenen; 18 algemeen en 8 specifiek voor ouders. Elke lesbrief behandelt een gezondheidsthema, zoals vitamine D, stress en ontspanning, de huisarts of gezond eten. Centraal staat het vergroten van de zelfredzaamheid. Door het gebruik van de lesbrieven breiden taalleerders hun woordenschat uit en doen ze kennis op over gezondheid, zorg en welzijn. Bovendien vergroot het hun zelfvertrouwen en leren ze van elkaar door ervaringen te delen

Gebruik lesbrieven Gezonde Taal

De lesbrieven Gezonde Taal zetten we op verschillende manieren in:

  • In onze taalgroepen en projecten voor volwassenen en ouders.
  • Utrechtse sociaal-maatschappelijke organisaties gebruiken de lesbrieven in hun eigen groepen. De begeleider is getraind door Taal Doet Meer. De organisatie ontvangt de materialen die nodig zijn en kan er zelf mee aan de slag.
  • Bij ontmoetingsplekken in de wijk, zoals buurthuizen, waar bestaande groepen bij elkaar komen voor een activiteit. Heeft de groep interesse in gezondheidsthema’s? Een vrijwillige coach van Taal Doet Meer gaat gedurende 10 weken naar de groep om met de lesbrieven te werken. Vooraf wordt het taalniveau bepaald. De thema’s van de lesbrieven worden samen met de groep uitgekozen.
  • Organisaties buiten Utrecht kunnen de lesbrieven bij ons aanschaffen.

Doelgroep

De lesbrieven zijn voor taalniveau A1/A2. Ze zijn voorzien van fotokaarten voor taalleerders op A0 niveau. Voor A2+ hebben we met Het Begint met Taal tien Gezonde Thema’s ontwikkeld. Deze kunnen aangeschaft worden via de webwinkel van Van Dale. In dit filmpje zie je een groep taalleerders op B1 niveau die werken met de Gezonde thema’s.

Aanvragen materialen

Werk je bij een Utrechtse maatschappelijke organisatie of bij een ontmoetingsplek in de wijk en wil je gebruikmaken van de lesbrieven Gezonde Taal of de mogelijkheden verkennen? Neem contact op met danielle@taaldoetmeer.nl. Ook als je buiten de gemeente Utrecht werkt en je wilt gebruikmaken van de lesbrieven kun je mailen voor een overzicht van de thema’s en de kosten.

Aanmelden als Taalcoach

Heb je interesse om als taalcoach een groep te begeleiden in het ontwikkelen van taal- en gezondheidsvaardigheden? Neem dan contact op met taalcoaching@taaldoetmeer.nl.

Veelgestelde vragen

  • – Werk je bij een organisatie in de gemeente Utrecht en heb je interesse in de lesbrieven? Je kan hier gratis gebruik van maken. Voorwaarde is wel dat je onze workshop Gezonde Taal hebt gevolgd of een instructie van onze taalconsulent hebt gekregen over het gebruik van de lesbrieven. Zo kun je ze effectief inzetten. Neem contact op met danielle@taaldoetmeer.nl voor de mogelijkheden.

    – Organisaties buiten Utrecht kunnen de lesbrieven en fotokaarten bij ons aanschaffen en ontvangen daarbij ook een handleiding. Het is wel aan te bevelen onze workshop Gezonde Taal bij te wonen. Je leert dan meer over taal- en gezondheidsvaardigheden, hoe je de lesbrieven effectief kan inzetten en creatieve werkvormen. Voor een overzicht van de lesbrieven en kosten kun je contact opnemen met danielle@taaldoetmeer.nl

  • Vul het aanmeldformulier voor nieuwe vrijwilligers in en vink het project ‘Gezonde Taal’ aan. Of stuur een mailtje naar taalcoaching@taaldoetmeer.nl

  • Je kan jezelf of iemand anders niet individueel aanmelden voor Gezonde Taal. De methode wordt gebruikt in bestaande groepen: binnen projecten van Taal Doet Meer, bij andere (Utrechtse) organisaties of bij ontmoetingsplekken in de wijk.

  • De lesbrieven sluiten het beste aan bij taalleerders met A1/A2 niveau. Voor taalleerders met een hoger taalniveau (A2+/B1) zijn de ‘Gezonde thema’s’ passender (zie ‘Doelgroep’).

Meer informatie?

Daniëlle Sauren
06-182 104 17
danielle @taaldoetmeer.nl